Top plăci rețea wireless

Timp estimat citire: 8 minute

Era mobilității, mai ales în ceea ce privește tehnica de calcul, se află în plin avânt. Totuși, acest aspect al evoluției tehnicii de calcul nu înseamnă deloc dispariția sistemelor PC de tip desktop. Există un larg segment de utilizatori care sunt deținători de calculatoare de tip desktop pe care le folosesc, fie pentru a lucra într-un domeniu care solicită resurse considerabile de procesare și grafică, fie pentru a juca o serie de jocuri la rezoluții înalte. 

Dar chiar și pentru sistemele fixe, nevoia de conectivitate la internet este în creștere, iar faptul de a depinde de localizarea și poziționarea cablurilor este un inconvenient considerabil. Poziționarea unei stații de lucru sau a unui PC de gaming în interiorul locuinței sau al unui birou nu mai depinde azi de asigurarea cablajelor și a mănunchiurilor inestetice vizual și ineficiente uneori din punct de vedere logistic. Atunci când ai un post de lucru sau de gaming fix și ai nevoie de o conexiune bună la internet poți folosi o placă de rețea wireless. 

În acest articol vei afla care sunt cele mai bune tipuri de plăci de rețea wireless precum și unele recomandări în funcție de nevoile concrete și scopurile de utilizare. 

1. Cele mai bune plăci de rețea wireless  – clasament TOP 3

Cele mai multe plăci de bază ale computerelor moderne sunt prevăzute cu plăci de rețea wireless încorporate, dar este bine de reținut că acestea oferă viteze mai mici și o calitate mai slabă a conexiunii. 

Astfel, cea mai bună variantă de îmbunătățire a vitezei, a razei de acțiune și a calității conexiunii rămâne instalarea unei plăci de rețea wireless dedicate. 

ProdusPlaca de Retea Wireless Asus PCE AC-88, AC3100, PCIePlaca de Retea Wireless TP-Link Archer T6E Dual-BandPlaca de Retea Wireless Asus PCE-N15
CaracteristiciInterfață: PCI Express x1Standarde Wi-Fi suportate: 802.11 a/b/g/n/acNumăr de antene: 4Viteza maximă de transfer: 2167 MbpsDimensiuni: 103.3 x 68.9 x 21 mmGreutate: 125gModel: Dual BandInterfață: PCI Express x1Standarde Wi-Fi suportate: 802.11 a/b/g/n/acNumăr de antene: 2Viteza maximă de transfer / frecvență: 867 Mbps (5Ghz) + 400Mbps (2.4Ghz)Dimensiuni: 120.8 x 115.2 x 21.5 mmTehnologie modulare: DBPSK, DQPSK, CCK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM, 256-QAMSecuritate: 64/128-bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, 802.1xModel: Dual BandInterfață: PCI Express x1Standarde Wi-Fi suportate: 802.11 b/g/nNumăr de antene: 2Viteza maximă de transfer/frecvență: 300Mbps /  2.4GhzDimensiuni: 120.5 x 21.6 x 22 mmGreutate: 62.6gSecuritate: 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, cu suport WPS Model: Dual Band
PRO– Una dintre cele mai rapide plăci de rețea wireles de pe piață la acest moment cu sistem Dual Band de 2100 si 1000 Mbps- Placa suportă patru conexiuni Wi-Fi individuale- Instalare simplă placa având un profil scăzut astfel că nu ocupă un volum foarte mare- Răcire generoasă radiatorul disipând cu ușurință căldura acumulată la utilizarea îndelungată – Rază de acțiune foarte mare – cele patru antene garantând recepția semnalului de la routere amplasate în alte camere– Viteză mare de transfer care elimină posibilitate apariției lag-urilor mai ales în cazul jocurilor competitive online- Rază de acțiune suficient de mare pentru a permite libertate de instalare acasă sau la birou- Radiator solid și gros eficient la disiparea căldurii ce poate apare la utilizarea intensă- Raport excelent calitate-pret– O placă de rețea wireless excelentă pentru gaming în rețea chiar pentru rezoluție UHD sau 4K- Securitate la cei mai buni parametrii și cu ultimele tehnologii de criptare- Raport calitate preț foarte bun- Software-ul dedicat permite comportamentul plăcii ca un access point virtual extinzând astfel raza de acțiune
CONTRA– Preț din gama superioară– Cele două antene oferă o rază bună de acțiune dar ar fi fost utilă o echipare cu un număr mai mare de antene– Viteza maximă de transfer poate fi prea mică pentru cei mai pretențioși gameri la distanțe mai mari față de router
VEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETUL

2.  Cum să alegi o placă de rețea wireless pentru a te bucura de performanțe excelente?

Alegerea unei plăci de rețea wireless nu ar trebui să fie o sarcină foarte dificilă, dar pentru un utilizator neavizat există câteva puncte de care ar trebui să țină seama pentru a face o alegere excelentă. 

 • Tipul de conexiune al plăcii de rețea wireless – avantaje și dezavantaje

Există plăci de rețea wireless cu conexiune PCI-E sau unele modele, ultraportabile, cu conexiune prin USB. Trebuie reținut că, deși porturile USB 3.2 de generația a doua sunt ceva mai rapide decât un slot x1 PCI-E 3.0 (folosit de regulă în cazul acestor componente) această generație USB este mult mai rară în configurațiile plăcilor de bază actuale. În plus, generația 4.0 a PCI-E are o viteză dublă față de cea anterioară. În concluzie, alegerea unei plăci de rețea wireless cu interfață PCI-E este o strategie bună și destul de sigură pentru un viitor previzibil. 

Pe de altă parte, adaptoarele Wi-Fi USB pot constitui o alegere pentru unii utilizatori. De exemplu, în cazul în care folosești o mică rețea de laptopuri care, dintr-un motiv sau altul, au chipul de wireless defect, alegerea unui adaptor Wi-Fi USb este o soluție rapidă și portabilă. 

 • Acordă atenției tipului de router pe care îl ai acasă sau la birou

Alegerea unei plăci de rețea wireless nu este o misiune prea complicată, dar ar trebui totuși să verifici în prealabil dacă routerul de acasă sau de la birou suporta Wi-Fi 6 și apoi ar trebui să cauți un model de placă de rețea Wi-Fi 5 sau Wi-Fi 6. Tehnologia WI-Fi 6 include o serie de îmbunătățiri care scad semnificativ lag-ul și latența astfel că un tandem între un router și o placă de rețea care suportă ambele această tehnologie va fi imbatabil chiar și în jocurile competitive. 

 • Standardele wireless

 Există trei standarde wireless cu care ar trebui să verifici dacă placa de rețea wireless aleasă este compatibilă: 802.11g, 802.11n, 802.11ac și 802.11ax. Desigur, ultimul standard din enumerare, este și cel care oferă o viteză superioară, dar vine la un preț mai mare. 

 •  Antenele 

Plăcile de rețea wireless sunt prevăzute cu una sau mai multe antene care au rolul de a amplifica captarea semnalului wireless și de a menține o conexiune stabilă. Desigur, se poate estima că un număr mai mare de antene va conduce automat la un semnal mai puternic, însă este bine să verifici mai întâi și calitatea acestora precum și puterea de transmisie wireless a acestora. 

 • Distanța sau raza de acțiune

Distanța locului unde este amplasat PC-ul față de router este un factor de luat în considerare la achiziția unei plăci de rețea wireless. Modelele cu o rază de acțiune Wi-Fi superioară au prețuri ceva mai mari, dar merită luate în considerare dacă este vorba de o amplasare a postului de lucru sau de joacă la o depărtare apreciabilă față de routerul central al casei sau al biroului. 

3. Mărcile de plăci de rețea wireless recomandate de ForIT

Gama de plăci de rețea wireless pe care magazinul online ForIt.ro le pune la dispoziție se adresează atât celor care vor să beneficieze de libertatea de instalare a postului de lucru la o depărtare apreciabilă de routerul de internet fără nevoia de cablaje, cât și gamerilor care au nevoie de experiență fluidă de joc fără întreruperi. 

3.1 Marca Asus

ASUS este o companie taiwaneză înființată în anul 1989 la Taipei dintr-o idee a unui grup de ingineri IT. Azi, ASUS reprezintă un gigant multinațional binecunoscut în lume grație mai ales plăcilor de bază produse dar și a laptopurilor și componentelor PC din gama plăcilor video, routerelor și rețelisticii. 

În 2019 ASUS câștiga mai mult de 11 premii zilnice din partea unor organizații mondiale și a unor prestigioase grupuri media din domeniul tehnologiei și IT-ului fiind clasificată printre “Cele mai Admirate Companii din Lume” de către revista Fortune, aceste premii fiind o garanție a calității produselor sub acest brand.  

3.2 Marca TP-Link

TP-Link este o companie multinațională înființată în anul 1996 fiind azi liderul de necontestat la pieței de echipamente WLAN și CPE broadband cu sute de milioane de clienți din întreaga lume. 

Principalul portofoliu de produse al companiei este constituit din echipamente și soluții din domeniul rețelisticii și bucurându-se de încrederea unui larg public atât în domeniul corporate cât și în cel retail. 

4. Cum se instalează o placă de rețea wireless?

Dacă ai achiziționat o placă de rețea wireless și te întrebi cum o poți monta la computerul tău fără a fi un expert în rețelistică și IT, nu trebuie să-ți faci griji prea mari. Instalarea acestui device este destul de simplă și nu solicită decât respectarea câtorva pași simpli. 

 •  Studiază modelul achiziționat

Există mai multe modele de plăci de rețea wireless și este indicat de la bun început să cunoști exact codul și denumirea acesteia înainte de a te apuca de instalare deoarece pot exista mici diferențe în procedura aplicată.

 • Închide și deconecteaza PC-ul de la alimentare

Acesta este un pas esențial pe care ar trebui să-l execuți înainte de a umbla în interiorul carcasei computerului. Desigur, ai și opțiunea de a închide alimentarea din comutatorul sursei PC-ului. 

 • Deschide carcasa calculatorului 

Unele carcase PC sunt prevăzute cu șuruburi care trebuie desfăcute pentru a avea acces în interior. Alte modele, mai moderne, sunt prevăzute cu diverse dispozitive sau mecanisme de închidere care asigură fixarea capacului carcasei. 

 • Găsește slotul potrivit și fixează placa de rețea wireless

Acesta este cel mai important pas în montarea unei plăci de rețea wireless și ar trebui să fii foarte atent la identificarea slotului corect. Placa de rețea Wi-Fi ar trebui să se fixeze fără efort în slotul corect și să rămână ancorată solid. Nu uita să fixezi suruburile de prindere a plăcii de carcasa. 

 • Montează capacul carcasei PC la loc

Odată fixată placa de rețea wireless în slotul potrivit de pe placa de bază, carcasa PC-ului poate fi închisa la loc. 

 • Repornirea computerului și instalarea driverelor

Odată închisă carcasa, computerul poate fi realimentat cu curent electric și repornit. Cele mai noi versiuni de Windows vor recunoaște și vor instala în mod automat driverele plăcii de reea wireless montate. Dacă este cazul poți apela la ultimele drivere de pe site-ul producătorului. 

5. Întrebări și răspunsuri despre tipurile de plăci de rețea wireless

1. Sunt recomandate plăcile de rețea wireless pentru gaming?

Desigur, plăcile de rețea wireless oferă o experiență fluidă de joc chiar și pentru titlurile jucate în rezoluții 2K sau 4K. Cu cât ai un router mai performant acasă cu atât puterea plăcii tale de rețea wireless va fi mai evidentă.

2. Plăcile de rețea WiFi tip PCI-E sunt mai rapide decât cele USB?

Da, plăcile de rețea Wi-Fi tip PCI-E au tendința de a fi în, în situații similare mai rapide decât ultraportabilele plăci de rețea WI-Fi tip USB. Acest lucru se datoreaza faptului că primele modele se cuplează direct pe placa de bază fapt care conduce la o reducerea latenței pe care de regulă o experimentează modelele tip USB. Apoi, slotul PCI-E este un port mult mai rapid decât portul USB.

3. De ce să cumpăr o placă de rețea wireless în locul uneia obișnuite?

O placă de rețea wireless de calitate poate face o diferență considerabilă în privința experienței de utilizare. În primul rând vei renunța a cablurile fixe de internet și vei avea libertatea de a avea un post de lucru sau de gaming oriunde în spațiul de acasă sau de la birou. În plus, o placă de rețea Wi-Fi dedicată este mult mai stabilă în privința semnalului decât modelele integrate în placa de bază.

4. Dacă îmi cumpăr o placă de rețea wireless, voi avea semnal Wi-Fi în întreaga casa?

O placă de rețea wireless nu este un furnizor de semnal Wi-Fi. Acesta își are sursa în routerul pe care îl folosești de la furnizorul de internet sau pe care îl cimperi separat. Placa de rețea wireless permite unui device fix (computer sau laptop) să primească semnal Wi-Fi de la un router. 

5. De ce placa mea de rețea wireless merge atât de greu?

De regulă, plăcile de rețea wireless sunt extrem de eficiente și furnizează viteze mari ale conexiunii la internet. Dar, dacă observi o funcționare defectuoasă sau o viteză redusă în mod constant a conexiunii în condițiile în care restul device-urilor conectate WI-Fi nu au probleme ar trebui să iei în considerare o defecțiune a plăcii Wi-Fi. 

Sursa foto: pixabay.com, forit.ro

Despre Admin ForIT

Citeste si

Placa de retea – caracteristicile principale, modul de instalare si alte informatii utile

Timp estimat citire: 5 minute Placa de retea este componenta care faciliteaza conexiunea dintre sistemul tau si reteaua de comunicare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.