Temperatura procesorului – indiciul care îți semnalează anumite probleme la calculatorul tău

Timp estimat citire: 4 minute

Durata de viață a unui calculator implică aspecte care țin atât de dotările tehnice pe care le are dispozitivul, dar și de modul în care acesta este verificat și întreținut de-a lungul timpului. O atenție deosebită acordată asupra fiecărei componente va conduce la evitarea daunelor care pot apărea din cauza deteriorărilor provocate de praf, supraîncălzire, zgârieturi sau oxidări generate  de vărsarea lichidelor.

Dintre toate acestea, monitorizarea temperaturilor pe care le au componentele unui calculator reprezintă un aspect esențial în funcționarea lui, depășirea valorilor maxime recomandate fiind un indiciu care implică măsuri de reglare a temperaturilor ridicate, curățarea pieselor vizate sau schimbarea coolerelor ineficiente. Datorită consumului mare de energie, procesorul este o unitate care necesită o supervizare mai atentă, prezentând un risc mare la supraîncălzire.

1. Rolul pe care îl are temperatura procesorului la un computer

Funcționarea în parametrii normali a unui calculator depinde în mare măsură de procesorul pe care îl deține, o piesă importantă din componența sa. Acesta se poate încălzi în urma procesului de funcționare, depășind valorile stabilite de producător, ceea ce poate conduce la închiderea bruscă a calculatorului sau la deteriorări mult mai grave. Monitorizarea atentă a temperaturii și stabilizarea ei la valorile normale, cu ajutorul softurilor specializate, te vor ajuta să te bucuri de calculatorul tău fără a întâmpina evenimente nefericite. Din acest motiv, e important să cunoști care sunt valorile normale pe care le poate avea procesorul calculatorului tău și să poți recunoaște atunci când există o problemă în acest sens.

2. Care este temperatura normală a unui procesor pentru o bună funcționare a calculatorului?

Temperatura normală este dificil de stabilit, deoarece aceasta va crește și va scădea în timpul funcționării computerului, în funcție de specificațiile tehnice pe care le deține procesorul, dar și de tipul de programe care vor rula în acel moment. Astfel, în timpul jocurilor video de ultimă generaţie sau în timpul utilizării programelor de editare grafică care implică procesare foto și video, parametrul de funcționare va fi diferit, înregistrând temperaturi mult mai înalte, ce pot ajunge și până la 80 de grade. Orice procesor înregistrează temperaturi între un interval optim și unul critic, care pot trage un semnal de alarmă asupra stării de funcționare a laptopului.

2.1. Temperatura optimă a procesorului

Temperatura optimă pe care o poate atinge un procesor modern este în jur de 45 de grade Celsius pentru computerele desktop, dar poate ajunge până la 60 de grade atunci când este suprasolicitat în timpul funcționarii. Laptopurile  ajung la o temperatura optimă de aproximativ 55 de grade Celsius și una de aproximativ 75 de grade sub sarcina, fiind mai rezistente din acest punct de vedere.

2.2.Temperatura critică a procesorului

Temperaturile care depășesc valorile optime sunt considerate valori critice și pot ajunge până la 80 de grade Celsius, ceea ce denotă un pericol pentru sistemul folosit și semnalarea unei probleme de funcționare printr-o supraîncălzire a procesorului. Consecința acestor dereglări ar fi încetinirea procesului de lucru prin reducerea puterii și scăderea performanței.

3. Cum afectează temperatura mare procesorul unui calculator

Odată depășit pragul critic, valorile mari înregistrate pot asigura daune calculatorului, până la arderea completă a acestuia, în cazuri mai rar întâlnite. Totodată, pe lângă procesor și celelalte componente ale computerului pot fi afectate din cauza climatului foarte cald creat.

Supraîncălzirea procesorului are loc atunci când valorile depășesc 80 de grade Celsius, ajungând chiar până la 100 de grade Celsius, moment în care are loc închiderea bruscă a acestuia  pentru a preveni alte deteriorări, lucru care poate conduce către pierderi de informații din cadrul programelor în curs de rulare.

Atunci când sistemul de răcire nu mai face față, temperaturile pe care le înregistrează un procesor pot fi identificate cu ajutorul aplicațiilor dedicate, fără de care totul ar rămâne la nivel intuitiv.

  • Cum stabilizezi la o temperatură normală procesorul?

Identificarea unor valori ridicate de temperatură impune măsuri privind remedierea problemelor apărute, care conduc către oscilații de căldură.

Un factor dăunător pentru componentele calculatorului și, în special, pentru procesor este praful care se atașează de ventilator și obstrucționează transferul de căldură care se degajă către exterior. Regulat, e nevoie de operațiuni care implică curățarea dispozitivelor, acasă sau în centre specializate pentru a împiedica acumulările de praf.

O altă soluție pentru răcirea computerelor ar fi utilizarea unor coolere externe, mai ales dacă sunt rulate jocuri de ultimă generație sau programe care implică multă informație video pe sisteme mai puțin performante. 

În concluzie, fiecare computer necesită o monitorizare atentă și un proces de întreținere periodică pentru o bună utilizare. În funcție de programele folosite și de modul de lucru, e recomandat să identifici cea mai bună soluție pentru menținerea unei temperaturi optime a procesorului, evitând astfel daunele care pot apărea la calculatorul tău.

Sursă foto: Pexels.com.

Despre Admin ForIT

Citeste si

Conectarea a două calculatoare în rețea pentru o mobilitate mai mare acasă

Timp estimat citire: 4 minute Multe activități realizate în casă presupun lucrul cu computerul, de aceea este normal ca într-o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.