SSD sau HDD? Avantaje și dezavantaje ale unităților de stocare a datelor

Timp estimat citire: 8 minute

Atunci când dorești să-ți cumperi un computer sau un laptop nou sau poate cauți modalități de a-ți actualiza calculatorul, vei vedea o mulțime de referințe atât la stocarea pe hard disk-uri, cât și la SSD-uri. 

Dar care este cea mai potrivită variantă? Citește în continuare pentru a vedea avantajele și dezavantajele unităților de hard disk tradiționale (HDD) și ale unităților în stare solidă (SSD).

1. SSD sau HDD?

Când alegi între un SSD și un HDD, prima diferență pe care o vei observa la început este prețul. SSD-urile sunt de obicei mai scumpe pe gigabyte decât hard disk-urile tradiționale.

Cu toate acestea, merită menționat faptul că unele SSD-uri sunt mai scumpe decât altele. SSD-urile SATA III mai vechi sunt mai ieftine decât SSD-urile M2 și PCIe și, deoarece tehnologia există de ceva vreme, anumite SSD-uri SATA III nu sunt atât de scumpe față de un hard disk tradițional (HDD).

  • Ce este o unitate HDD tradițională?

Dacă ai un computer de tip desktop mai vechi, cel mai probabil este dotat cu un hard disk tradițional, pe care sunt stocate sistemul de operare, împreună cu orice aplicații pe care le instalezi, precum și folderele cu fișierele și filmele preferate.

Un HDD conține un disc circular, cunoscut sub numele de platou sau platan, care stochează datele. Discul se rotește, permițând brațului de citire și de scriere să citească date sau să scrie date pe disc.

Cu cât platanul se învârte mai repede, cu atât funcționează mai repede unitatea de disc, ceea ce poate afecta cât de repede răspunde sistemul de operare și cât timp durează încărcarea și deschiderea aplicațiilor instalate pe unitate.

Hard disk-urile mai vechi folosesc un port IDE pentru a se conecta la placa de bază a unui PC, dar majoritatea hard disk-urilor moderne folosesc o conexiune de tip SATA. Cea mai recentă versiune a SATA, respectiv SATA III, se găsește pe plăcile de bază moderne și permite cel mai rapid transfer de date posibil pentru un HDD.

  • Ce este o unitate SSD?

Unitățile în stare solidă sau unitățile SSD reprezintă o tehnologie de stocare mai nouă decât HDD-ul. Dar, pentru că există de ceva vreme și, dacă ai un laptop modern, este probabil să utilizeze un SSD.

După cum sugerează și numele, un SSD – spre deosebire de un hard disk tradițional – nu are părți componente în mișcare. În schimb, folosește memoria flash NAND. Cu cât un SSD are mai multe cipuri de memorie NAND (Negative-AND), cu atât are mai multă capacitate de stocare. Tehnologia modernă permite SSD-urilor să aibă mai multe cipuri NAND ca niciodată, ceea ce înseamnă că SSD-urile pot avea capacități similare HDD-urilor.

Multe SSD-uri vin cu porturi SATA III, ceea ce înseamnă că pot fi instalate cu ușurință și în locul unui HDD, iar multe vin și în formatul de 2,5 inci, pe care intră și hard disk-uri mai mici. Cu toate acestea, capacitatea maximă de date a SATA III este de 600 MB / s și, deși acest lucru este în regulă pentru HDD-uri, SDD-urile sunt capabile de viteze mult mai mari. Ceea ce înseamnă că, dacă ai un SSD cu o conexiune SATA III, performanța unității este de fapt reținută de conexiunea sa prin SATA.

Pentru a evita această limitare, poți cumpăra SSD-uri care au o conexiune PCIe. Aceste unități se plasează pe banda PCIe a unei plăci de bază, permițând viteze mult mai mari. Cu toate acestea, dacă ai o placă de bază mai mică sau utilizezi benzile PCIe pentru alte dispozitive, cum ar fi plăcile grafice sau plăcile de sunet, este posibil să nu dorești ca un SSD să ocupe o bandă.

O altă conexiune din ce în ce mai frecventă pentru SSD-uri este M.2. Dacă laptopul folosește un SSD, cel mai probabil utilizează o conexiune M.2, iar majoritatea computerelor de tip desktop moderne au plăci de bază cu un port M.2. SSD-urile M.2 sunt de obicei mai mici decât alte SSD-uri, ceea ce înseamnă că pot fi instalate cu ușurință fără a afecta celelalte componente ale calculatorului.

Cea mai nouă tehnologie SSD care oferă viteze incredibil de rapide de transfer de date se numește NVMe (Non-Volatile Memory Express).

2. Care este diferența între SSD și HDD?

Principala diferență între un SSD și un hard disk este în modul în care datele sunt stocate și accesate. O unitate HDD (HDD) este un dispozitiv tradițional de stocare care folosește platouri mecanice și un cap de citire / scriere în mișcare pentru a accesa datele. O unitate SSD (SSD) este un tip de dispozitiv mai nou, mai rapid, care stochează date pe cipuri de memorie accesibile instantaneu.

2.1 SDD sau HDD – capacitatea

Capacitățile unităților de stocare sunt strâns legate de preț atunci când se compară SSD-urile cu HDD-urile. În general, dacă ai nevoie de mult spațiu de stocare, HDD reprezintă cea mai bună alegere.

Capacitățile HDD variază de la 40 GB până la 12 TB, dar există și capacități mai mari pentru utilizarea HDD-urilor în afaceri. Poți obține un hard disk de 2 TB la un preț accesibil, care îți oferă mult spațiu pentru un calculator pe care vrei să îl folosești acasă. Deci, HDD-urile sunt bune pentru stocarea multor fișiere mari, ceea ce le face bune pentru a deține fotografii, videoclipuri și filme.

HDD-urile de aproximativ 8 TB până la 12 TB sunt utilizate în principal pentru servere, unde este nevoie de mult spațiu pentru păstrarea copiilor de rezervă.

În general, este recomandat să ai mai multe unități de disc mai mici decât o singură unitate de disc mare. Acest lucru se datorează faptului că, dacă unitatea eșuează, este posibil să se piardă toate datele. Și dacă datele sunt păstrate pe mai multe unități, dacă o unitate eșuează, nu vei pierde totul.

În trecut, SSD-urile nu erau în general capabile de capacitate de stocare atât de mare, dar, datorită progreselor tehnologice, poți cumpăra acum SSD-uri cu terabytes (TB). Cu toate acestea, SDD-urile mari vin adesea cu etichete de preț mai mari.

Dacă nu îți dorești un calculator pentru gaming și vrei să realizezi sarcini de productivitate medie, este o idee bună să alegi un SSD mai mic, poate în jur de 160 GB – 256 GB, pentru a păstra programe precum sistemul de operare, pentru care dorești să beneficiezi de viteza mai mare a SSD-ului. Apoi poți să utilizezi un HDD pentru a stoca alte fișiere pentru care viteza nu este la fel de importantă.

2.2 HDD sau SSD – viteza

În alegerea dintre SSD-uri și HDD-uri, viteza este locul în care se observă diferența. Unitățile în stare solidă (SSD-urile) au fost întotdeauna mult mai rapide decât unitățile hard disk tradiționale, dar cu tehnologia SSD care avansează tot timpul și cum blocajul SATA III a fost eliminat, diferența este acum mai evidentă ca niciodată.

În primul rând, deoarece HDD-urile folosesc un platou rotativ, viteza unității depinde în mare măsură de RPM (rotații pe minut) de care este capabil unitatea. Și cu cât este mai mare RPM, cu atât unitatea poate funcționa mai repede. Multe unități de hard disk au un număr de rotații pe minut de 5.400 RPM, care este cea mai mică viteză de care sunt capabile hard disk-urile moderne. Este mai bine să mergi pe o variantă de unitate care poate atinge 7.200 RPM. Există și unități RPM mai mari, până la 10.000 RPM și chiar mai mari, dar acestea sunt mai rare și mai scumpe.

Vitezele SSD și HDD sunt măsurate în MB / s (megabytes pe secundă), atât pentru citire – cât de repede poate citi unitatea datele, cât și pentru scriere – cât de repede pot fi scrise datele pe unitate.

De asemenea, există și alți factori care determină viteza HDD-ului, cum ar fi capacitatea de stocare, dar, în general, un hard disk SATA III la 5.400 RPM va avea viteze de aproximativ 100 MB / s, în timp ce un hard disk de 7.200 RPM va fi de 150 MB / s.

Deoarece SSD-urile nu au piese mobile, viteza lor nu depinde de RPM-uri, ci de tehnologia și conexiunea de date a unității. În general, o unitate SSD cu o conexiune SATA III ar trebui să atingă viteze de citire de aproximativ 550 MB / s și viteze de scriere de 520 MB / s.

Când vine vorba de viteză și de performanță, SSD-urile sunt cu siguranță calea de urmat. Deci, chiar și cu o conexiune SATA III, care limitează viteza SSD-urilor, obții de patru ori viteza discurilor tradiționale. Cu toate acestea, dacă utilizezi una dintre conexiunile mai bine optimizate pentru SSD-uri, diferența de viteză se simte cu adevărat. Spre exmplu vitezele medii pentru SSD-urile PCIe sau SSD-urile M.2 variază de la aproximativ 1,2 GB / s până la aproximativ 1,4 GB / s. Iar dacă ai buget, există chiar și unele care pot ajunge la 2,2 GB / s.

2.3 SSD vs. HDD – laptop cu SSD sau HDD

Există și alte lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când te gândești dacă să cumperi un SSD sau un HDD. 

În timp ce HDD-urile au piese în mișcare, unitățile SSD sunt rezistente la șocuri. Dacă laptopul este lovit, este posibil ca și capul de citire / scriere al unui hard disk să fie în mișcare și datele stocate să fie afectate. Acest lucru nu se întâmplă cu SSD-urile care sunt mai robuste, ceea ce le face o alegere mai bună pentru laptopuri și alte dispozitive mobile.

Totodată, există o mulțime de mituri în jurul duratei de viață a SSD-ului. În teorie, cu cât sunt mai multe date scrise într-o celulă, cu atât se uzează mai repede. Spre exemplu, o celulă SSD supraviețuiește aproximativ 3.000 de cicluri de scriere, dar, datorită principiului nivelării uzurii, controlerul SSD se asigură că operațiile de scriere sunt răspândite uniform în toate celulele pentru a minimiza “moartea celulei”. În plus, SSD-urile moderne conțin celule de rezervă care vor înlocui celulele care merg prost. Aceasta se numește gestionarea defectuoasă a blocurilor și de aceea cu cât SSD este mai mare, cu atât durata de viață este mai mare.

Un SSD poate utiliza, de asemenea, mai puțină energie decât un HDD, ceea ce înseamnă că laptopurile pot beneficia de o durată mai mare de viață a bateriei atunci când sunt dotate cu SSD. Bineînțeles, acest lucru va depinde de tipul de SSD pe care îl utilizezi și pentru ce este folosit.

Deci, este un SSD sau un HDD mai potrivit pentru un laptop? 

În timp ce laptopurile cu prețuri mai mici vin în continuare cu unități de hard disk tradiționale, majoritatea laptopurilor de gama medie până la cele de ultimă generație sunt realizate cu memorie SSD.

Dar nu este întotdeauna o alegere. În unele cazuri, poți să găsești computere „hibride”. Partiția de sistem care conține sistemul de operare, programele de aplicații și cele mai utilizate fișiere sunt instalate pe un SSD. Alte date, cum ar fi filme, fotografii și documente, sunt stocate pe un HDD tradițional, care este mai mare și mai puțin costisitor.

2.4 Stocare HDD sau SSD – gaming

Este un HDD sau un SDD mai bun pentru jocuri? În general, vei experimenta jocuri mult mai clare cu un SSD. Având în vedere cantitățile uriașe de date, cum ar fi niveluri de încărcare, modele de caractere etc., un SSD ajută jocurile să se încarce și să ruleze mai repede. Vei experimenta, de asemenea, mai puțină sacadare la jocuri, deoarece restul computerului nu trebuie să aștepte încărcarea datelor jocului – ceea ce oferă un avantaj destul de mare. De aceea ar trebui să folosești întotdeauna un SSD dacă îți construiți propriul computer de jocuri.

Dacă dorești cea mai mare capacitate pentru cea mai mică sumă de bani, HDD-urile reprezintă calea de urmat, în special pentru un desktop. Poți obține niște HDD-uri mari la prețuri foarte mici. Dar, dacă păstrezi date importante pe unități, cel mai bine este să verifici recenziile utilizatorilor și rapoartele despre fiabilitatea acestora.

În concluzie, depinde de ceea ce vrei să faci cu calculatorul. Dacă ai opțiunea, ar putea să merite să alegi un SSD mai mic pentru sistemul de operare și aplicații, împreună cu un HDD pentru stocarea fișierelor. Există, de asemenea, calculatoare hibride, unde partiția de sistem care conține sistemul de operare, programele de aplicații și cele mai utilizate fișiere sunt instalate pe un SSD. Alte date, cum ar fi filme, fotografii și documente, sunt stocate pe un HDD tradițional, care este mai mare și mai puțin costisitor.

Sursa Foto: Pexels.com, Shutterstock.com

Despre admin

Citeste si

Cea mai buna pasta termoconductoare

Timp estimat citire: 8 minute Sistemul de racire consta intr-un radiator metalic care produce caldura si un ventilator care faciliteaza …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *