QLED vs OLED – Cât de diferite sunt aceste două tehnologii? Iată câteva sfaturi pentru a achiziționa televizorul perfect!

Timp estimat citire: 3 minute

Tehnologia avansează constant, astfel că orice obiect electronic își pierde la un moment dat parte din valoare, deoarece pe piață se lansează constant noi modele de televizoare, telefoane, tablete etc, ce au caracteristici imbatabile de către versiunile anterioare. În ceea ce privește televizoarele, s-a constatat întotdeauna o “luptă” între QLED și OLED, astfel că mulți cumpărători devin confuzi și nu știu exact pentru ce tv să opteze. Dacă plănuiești să îți achiziționezi un tv și nu știi încă suficiente detalii despre aceste tehnologii, citește acest articol, iar, la finalul acestuia, vei știi cu siguranță ce televizor să îți cumperi.

1. QLED vs OLED – Care dispune de cea mai bună tehnologie?

Atunci când vine vorba despre alegerea între un televizor QLED și unul OLED, nu există un verdict care să încline mai mult înspre una din aceste tehnologii. De aceea, întrebarea:” Care are cea mai bună tehnologie?”, nu are un răspuns exact, întrucât depinde extrem de mult de preferințele tale. Ambele tehnologii sunt performante și sunt capabile să ofere privitorului imagini clare, luminoase și de cea mai bună calitate, însă în funcție de nevoile tale, trebuie să îți îndrepți atenția spre una dintre aceste variante.

1.1. Tv OLED vs QLED – Care sunt principalele caracteristici ale tehnologiei OLED?

Tehnologia OLED (Organic Light Emitting Diode) este considerată a fi nouă și revoluționară, utilizând o peliculă organică ce este plasată între doi electrozi ce emit lumină în momentul în care sunt alimentați. Iluminarea pixelilor este independentă, astfel că atunci când televizorul are nevoie să emită o imagine complet neagră, va întrerupe alimentarea cu energie a pixelilor ce vor fi utilizati. Față de tehnologiile anterioare, se obține un negru intens și profund, o bună luminozitate a ecranului, iar televizoarele OLED nu necesită sticlă pentru absorbția luminii. Printre principalele avantaje ale acestei tehnologii, se numără: ecranele ușoare și subțiri, rata de refresh scăzută, rezoluția ridicată, gamă largă de culori și unghi larg de vizualizare.

1.2. QLED – Caracteristici esențiale

 QLED (Quantum-dot Light Emitted Diode), este o tehnologie complet diferită de OLED, folosind o iluminare de tip backlight. Pentru o acuratețe mai mare a imaginii, se utilizează o peliculă quantum dot. Aceste pelicule reprezintă molecule microscopice care emit propria lor lumină și culoare în momentul în care sunt lovite. Televizoarele QLED se bucură de o iluminare ridicată și un contrast extrem de natural, lucru ce oferă autenticitate imaginii. Tehnologia QLED, alături de alte tehnologii precum Direct Full Array, redă o calitate superioară a imaginii, oferind privitorului o experiență realistă și extrem de plăcută. Principalele avantaje ale acestei tehnologii, sunt: albul strălucitor, varietatea de dimensiuni, luminozitatea ridicată și calitatea imaginii. 

2. QLED sau OLED – Cum îți alegi televizorul în funcție de nevoile tale?

Atunci când dorești să îți cumperi un televizor, trebuie să iei în considerare foarte multe aspecte, precum prețul, performanța, dimensiunea sau camera în care îl vei plasa. Alege un televizor care se pliază cel mai bine nevoilor tale, indiferent dacă acesta are tehnologie QLED sau OLED, întrucât ambele reprezintă alegeri potrivite în diferite ocazii. 

2.1. Când trebuie să optezi pentru un tv QLED?

Televizorul cu tehnologie QLED este perfect pentru orice locuință și în orice încăpere, deoarece indiferent de cât de luminoasă este o cameră, televizorul va fi capabil să redea imaginea într-un mod clar și vizibil. Ai posibilitatea de a vizualiza atât canale tv, cât și filme sau seriale, deoarece aceste televizoare nu pot face burn in. Această situație apare la anumite tehnologii, dacă există imagini statice.

2.2. Când tehnologia OLED este de preferat?

Televizorul cu tehnologie OLED, este puțin mai pretențios, astfel că acesta este potrivit în orice locuință, însă nu în orice încăpere. Dacă îl plasezi într-o cameră foarte luminoasă, imaginea își va pierde din calitate, întrucât panoul nu este destul de luminos încât să combată lumina naturală. De asemenea, aceste televizoare sunt perfecte pentru filme și seriale, având o calitate superioară a imaginii, însă nu este recomandat să urmărești canale tv un timp îndelungat, întrucât aici poate apărea efectul de burn in, care afectează extrem de rău calitatea imaginii.

Așadar, în momentul în care dorești să îți achiziționezi un televizor și nu știi dacă să optezi pentru unul cu tehnologie QLED sau OLED, ține cont de informațiile din acest articol și alege televizorul care se pliază cel mai bine nevoilor tale. Nu uita să alegi un suport pentru TV potrivit pentru modelul ales.

Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com

Despre Admin ForIT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.