Procesorul Intel – cum se clasifică procesoarele Intel și care sunt caracteristicile fiecărei categorii în parte

Timp estimat citire: 7 minute

Intel corporation  este cea mai mare companie producătoare de materiale semiconductoare  și inventatorii seriei de procesoare care se regăsesc astăzi în calculatoarele personale.

Procesoarele Intel sunt, așadar, cele mai populare procesoare utilizate în întreaga lume, atât pentru calculatoarele desktop, cât și pentru laptop-uri. Sunt  produse și comercializate într-o multitudine de modele cu nume specifice precum Celeron, Core, Pentium și Xeon. Aceste modele sunt fabricate, la rândul lor, în multiple generații precum 9th, 10th,  sau 11th, care mai sunt numite și Coffee Lake, Comet/Ice Lake, respectiv Rocket/Tiger Lake.

Din acest articol vei afla care sunt familiile de procesoare Intel, modelele și generațiile acestora, precum și  convențiile  de denumire sau cele mai importante caracteristici și cum le poți descifra din denumirea comercială a acestora.

Acest lucru este important de înțeles în momentul achiziționării oricărui calculator, întrucât procesorul reprezintă motorul pe baza căruia rulează tot ce urmează să faci: el influențează în mod direct performanțele în diversele fluxuri de lucru.

1. Convenții utilizate în denumirea procesoarelor Intel

Fiecare procesor poartă o denumire specifică ce include familia,  nucleul,  generația,  codul unic de produs și linia de producție.

Prin înțelegerea fiecărei particule din denumirea unui procesor Intel vei putea identifica cu ușurință toate detaliile despre acesta:

 • familia-  se referă la linia generală de produse din care face parte procesorul;
 • nucleul –  acesta se regăsește doar în familie de procesoare Core și este, practic, un modificator. Variantele sunt: i3, i5, i7 și i9. Cu cât este mai mare cifra, cu atât procesorul are, în principiu, performanțe  mai bune și caracteristici mai variate;
 • generația-  indicatorul acesta arată între ce ani a fost produs cipul. Cipurile din a noua generație au fost fabricate între 2018-2019, cele din a 10-a generație între 2019- 2020,  iar cele din a 11-a generație între  2020- 2021;
 • codul unic de produs  sau SKU –  este specific fiecărui model din cadrul unei familii de procesoare. Un număr mai mare al acestui cod – atunci când comparația să face în cadrul aceleiași familii –  poate indica un procesor cu mai multe caracteristici;
 • sufixul sau linia de producție – aceasta indică scopul pentru care a fost conceput procesorul.

2. Clasificarea procesoarelor Intel: familiile 

Gama procesoarelor Intel apărute până în prezent pe piață se poate divide în mai multe familii, în funcție de data apariției și de caracteristicile comune. Iată care sunt acestea: 

2.1. Procesoarele Intel Core

Primele procesoare Intel Core au apărut în 2006. Core reprezintă, astăzi, linia cea mai cunoscută de procesoare Intel, concepute atât pentru uz personal, cât și pentru afaceri și având performanțe de top. Pe lângă denumirea Core, se regăsește și un modificator, ce specifică modelul de tipul: i3, i7, i9. Ca regulă generală, cu cât este mai mare numărul ce urmează după denumirea Core și litera „i”, cu atât mai bun și mai performant este cipul. Așadar, un procesor Intel Core I9 va oferi performanțe mai mari decât un chip Intel Core i5.

2.2. Procesoarele Intel Xeon 

Procesoarele Intel Xeon reprezintă linia de procesoare dedicate sectorului de afaceri,  stațiilor de lucru și serverelor. Au viteze comparabile cu familia de procesoare Core, dar locul în care se deosebesc este în suportul lor pentru ECC – o memorie de corectare a erorilor, care este o necesitate pentru aplicațiile critice de calcul, cum ar fi aplicațiile de calcul financiare sau științifice. Așadar, familia Intel Xeon este special concepută pentru fluxuri de lucru complicate , ce pot implica adeseori cantități de date foarte mari.

2.3. Procesoarele Intel Pentium

Procesoarele Intel Pentium sunt procesoare de nivel entry și nivel mediu care oferă o valoare ridicată la prețuri mai modeste decât liniile de procesoare Core și Xeon. Aceste cipuri gestionează viteze de procesare similare celor mai rapide cipuri Core, menținând prețurile scăzute prin faptul că nu includ funcții premium precum Turbo Boost și HyperThreading. Asta înseamnă că, dacă nu rulezi aplicații pentru procesarea de date mari sau design grafic, un procesor Intel Pentium poate fi o alegere excelentă. Familia de procesoare Intel Pentium este, așadar, una potrivită pentru bugetele mai puțin generoase, dar care își doresc performanțe cât mai mari pentru aplicații de business sau personale. 

2.4. Procesoarele Intel Celeron

Procesoarele Intel Celeron reprezintă o linie de procesoare dedicată calculatoarelor de tip  desktop și laptop și sunt bazate pe cipul Pentium cu 4 nuclee. Au mai puțină memorie cache și viteze mai mici, ceea ce le face o alegere mult mai accesibilă de preț pentru utilizatorii care folosesc aplicații ce nu se bazează pe procesor sau pentru a naviga pe internet. Intel Celeron asigură performanțe decente pentru utilizatorii entry-level care au  fluxuri de lucru lejere.

3. Generațiile de procesoare Intel și caracteristicile acestora

Una dintre  cele mai simple de înțeles părți ale numelor procesorului Intel este generația. Se vorbește adesea despre procesoarele din a 9-a generație, a 10-a generație și a 11-a generație sau diferitele familii de procesoare din seria „Lake”, cum ar fi Whisky, Ice și Sky. De fapt, însă, „generația”, seria sau microarhitectura procesorului reprezintă același lucru.

Mai relevant este faptul că fiecare generație oferă îmbunătățiri semnificative ale performanței, incluzând chiar și tehnologii noi.

3.1. Generațiile procesoarelor Intel Core

În funcție de generatie, procesoare Intel Core, sunt ordonate și clasificate astfel:

 • A 8-a generație, lansată în 2017-2019: Coffee Lake, Kaby Lake, Whisky Lake;
 • A 9-a generație, lansată în 2018-2019: Coffee Lake Refresh (Desktop);
 • A 10-a generație, lansată în 2019-2020: Comet Lake (Desktop), Ice Lake (mobil);
 • A 11-a generație, lansată în perioada 2020-2021: Rocket Lake (Desktop, Comet Lake Refresh (Desktop), Tiger Lake (mobil);

Procesoarele Intel® Core ™ din generația a 10-a și a 11-a au fost proiectate pentru laptop-uri și dispozitive de tipul 2 în 1, care sunt în general subțiri, ușoare și concepute  pentru utilizarea de zi cu zi. Acestea au două convenții de denumire diferite. Pentru a înțelege ce tip de procesor este fiecare, trebuie doar să verifici prezența literei „G” în numărul procesorului, chiar înainte de ultima cifră. Numerele procesoarelor care au litera  „G” sunt optimizate inclusiv pentru utilizări grafice și includ, așadar, o tehnologie grafică mai nouă.

SKU-urile cu „G” constau dintr-un indicator de generare din două cifre („10” sau „11”), apoi un SKU din două cifre, urmat de un sufix alfanumeric cu două caractere. Sufixul indică nivelul graficii oferite de procesor: numere mai mari (de exemplu, G7) indică performanțe grafice îmbunătățite față de numere mai mici (de exemplu, G1).

Procesoarele Intel® Core ™ din generația a 10-a și a 11-a fără „G” încep, de asemenea, cu „10” ca indicator de generație și sunt urmate de un SKU din trei cifre (cinci cifre totale la rând). Aceste cifre sunt urmate de un sufix cu o singură literă (U, Y, H, K etc.), similar cu convențiile de denumire din generația anterioară și care indică nivelul consumului de energie și tipul de dispozitiv pentru care sunt concepute.

Numerele procesorului pentru procesoarele Intel® Core ™ din generația a 6-a până la a 9-a încep cu o singură cifră, care indică numărul generației, urmată de un număr SKU din trei cifre.

3.2. Generațiile procesoarelor Intel Xeon

Generatiile procesoarelor din familia Intel Xeon sunt:

 • Cooper Lake între 2020-2021: Xeon Gold, Xeon Platinum;
 • Comet Lake între 2020-2021: Xeon W;
 • Cascade Lake între 2019-2020: Xeon Platinum, Xeon Gold, Xeon Silver, Xeon Bronze;
 • Coffee Lake între 2018-2019: Xeon E.

3.3. Generațiile procesoarelor Intel Pentium

Numele pentru procesoarele Intel® Pentium® Silver includ un prefix dintr-o singură literă, urmat de un număr SKU din patru cifre. Procesoarele Intel® Pentium® Gold nu au prefix de literă și conțin un SKU urmat de un sufix.

Numerele mai mari din clasa sau familia procesorului indică, în general, caracteristici îmbunătățite, inclusiv memoria cache, viteza sau magistrala de comunicare (front side bus). Procesoarele Intel® Pentium® Gold și Silver se disting prin performanța generală a procesorului. Procesoarele Intel® Pentium® Gold sunt optimizate pentru performanță, în timp ce procesoarele Intel® Pentium® Silver sunt optimizate pentru costuri.

Acestea sunt generațiile procesoarelor din familia Intel Pentium:

 • Jasper Lake, 2021, Pentium Silver;
 • Comet Lake, 2019 to 2020, Pentium Gold;
 • Tiger Lake (Mobile), 2019 to 2020, Pentium Gold;
 • Coffee Lake, 2018 to 2019, Pentium Gold;

3.4. Generațiile procesoarelor Intel Celeron

Denumirile pentru procesoarele Intel® Celeron® au două formate diferite. Unele procesoare Intel® Celeron® au un SKU numeric din trei cifre, fără prefix alfabetic. Altele includ un prefix cu o singură literă, urmat de un SKU din patru cifre. Numerele mai mari din clasa sau familia procesorului indică de obicei caracteristici îmbunătățite:

 • Jasper Lake, 2021, Celeron N;
 • Comet Lake, 2019 to 2020, Celeron G5;
 • Tiger Lake (Mobile), 2019 to 2020, Celeron 6305;
 • Coffee Lake, 2018 to 2019, Celeron G4;

4. Despre procesoarele Intel: sufixul, litera aflată la sfârșitul modelului de procesor

Ultima litera, cea care ne interesează de foarte multe ori, ne spune despre linia de producție și scopul pentru care a fost conceput și optimizat procesorul respectiv. 

 1. Sufixul utilizat la procesoarele Intel Core

Familia de procesoare Intel Core include suplimentar un sufix format dintr-o literă cu  un înțeles specific, legat de scopul pentru care acesta a fost conceput. Când este cazul, un sufix alfa apare la sfârșitul numelui procesorului, reprezentând linia acestuia. Literele procesorului Intel® care urmează numărului SKU pot conține una sau două litere suplimentare. Acestea sunt:

 • C: Procesor desktop cu grafică high-end integrată;
 • F: Procesor de înaltă performanță utilizat cu plăci grafice discrete (de exemplu, pentru gaming);
 • H: Grafică de înaltă performanță;
 • K: Deblocat pentru overclocking;
 • HK: Performanță ridicată optimizată pentru mobil, deblocată;
 • HQ :Performanță înaltă optimizată pentru mobil, quad core;
 • M: Dedicat pentru mobil;
 • R: Processor desktop, pachet BGA1364 (mobil), grafică high-end;
 • S:Ediție speciala –  Model optimizat pentru performanță;
 • T: Consum de energie optimizat pentru calculatoarele de tip desktop;
 • U: Consum de energie extrem de redus, conceput pentru calculatoare tip laptop;
 • X: Putere extremă,  deblocata pentru performanțele cele mai ridicate pe desktop;
 • X / XE Deblocat, High End;
 • Y: Putere extremă,  redusă, procesoare dedicate dispozitivelor mobile;
 • B Ball Grid Array (BGA).
 1. Sufixul utilizat la procesoarele Intel Xeon

Familia de procesoare Xeon este concepută  pentru stațiile de lucru,  pentru grafică și editare sau pentru servere. Denumirea procesoarelor Intel Xeon include, de asemenea, propriile sufixe, formate din una sau mai multe litere la final, care spun puțin despre caracteristicile cipului, după cum urmează:

 • E: încorporat (embedded);
 • H: Suport pentru memorie mare (până la 1,12 TB pe soclu);
 • HL: Suport pentru memorie mare (până la 4,5 TB);
 • L: Suport pentru memorie mare (până la 4,5 TB);
 • M: Suport pentru memorie medie (până la 2 TB);
 • N: Specializat pentru rețea;
 • P: Performanță și putere;
 • R: Rata de reîmprospătare (performanță ridicată);
 • S: Căutare optimizată;
 • T: Optimizat termic / ciclu de viață lung / consum redus de energie;
 • U: Uniprocessor;
 • V: densitatea mașinii virtuale optimizată;
 • Y: Selectare viteză.
 1. Sufixul utilizat la procesoarele Intel Pentium
 • H: High power; 
 • U: Medium power;
 • T: Low power.
 1. Sufixul utilizat la procesoarele Intel Celeron:
 • E: încorporat (embedded);
 • J: Procesorul are caracteristica NX (No-execute);
 • L: Mobile cu putere redusă;
 • S: CPU cu factor de formă mic;
 • P: Putere optimizată pentru mobil;
 • Î: Quad-core desktop sau mobil;
 • T: Domeniu extins de temperatură;
 • U: Consum de energie ultra-redus, conceput pentru dispozitive mobile;
 • X: Putere extremă pentru desktop sau mobil.

Așadar,  folosind  acest ghid, poți înțelege cu ușurință ce înseamnă fiecare parte din denumirea procesoarelor Intel,  astfel încât, atunci când faci o achiziție, vei ști exact la ce se referă acestea și vei putea achiziționa cel mai bun procesor pentru necesitățile tale.

Sursă Foto: Unsplash.com

Despre Admin ForIT

Citeste si

Conectarea a două calculatoare în rețea pentru o mobilitate mai mare acasă

Timp estimat citire: 4 minute Multe activități realizate în casă presupun lucrul cu computerul, de aceea este normal ca într-o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.