Placa de bază: componente, tipuri, setup de gaming

Timp estimat citire: 3 minute

Una dintre cele mai importante componente ale unui calculator este placa de bază. Ea face parte din unitatea centrală și reprezintă un suport pentru multe dintre elementele esențiale ale unui PC, fiind foarte complexă.

Atunci când trebuie să alegi această componentă este bine să îi cunoști specificațiile, să te asiguri că este compatibilă cu unitatea pe care o deții și că îți poate îndeplini toate cerințele. Pentru a fi sigur de alegere, vei găsi mai jos tipurile de plăci de bază existente, componentele importante ale acestora și specificațiile de care trebuie ținut cont în pregătirea unui setup de gaming. 

1.Tipuri de placă de bază în funcție de componentele și caracteristicile sale

În funcție de ce conține placa de bază, pot exista două categorii: placa de bază integrată sau placa simplă. Acestea pot varia și ca dimensiune sau așezare a componentelor pe suprafața plăcii.

1.1. Placă de bază integrată

Plăcile integrate au de regulă controllere și modemuri video și de sunet, incorporate în structura lor. Este cea mai recomandată categorie pentru că, așa cum îi spune și numele, ea are deja marea majoritate a componentelor principale și nu necesită achiziționarea unor elemente adiacente precum placă video, controller sau placă audio.

1.2. Placă de bază simplă

Acest tip de placă de bază nu are controller video integrat și necesită achiziționarea unei plăci video suplimentare. Este, în general, utilizată de către cei care își doresc să-și personalize laptopul sau calculatorul și se recomandă minime cunoștințe în domeniu sau consultarea cu un specialist, pentru îmbinarea și potrivirea componentelor.

2. Componentele plăcii de bază

Placa de bază are o structură foarte complexă, fiind alcătuită din circuite, procesor, sloturi, componente de memorie (RAM, ROM), ventilator și radiator, porturi și socket-uri. Printre componentele plăcii de bază de care trebuie să ții cont în achiziție se află procesorul, memoria și placa video.

  • Care sunt cele mai importante componente ale plăcii de bază?

Procesorul este numit și „mintea calculatorului”, iar rapiditatea și puterea de funcționare depind de numărul de Hertzi. Este important, atunci când alegi o placă de bază, să te informezi cu privire la caracteristicile procesorului, în cazul în care este integrată sau să verifici compatibilitatea și specificațiile, dacă optezi pentru o placă de bază fără procesor adaugat.

Memoria reprezintă capacitatea de stocare a informației și este de două tipuri, ROM și RAM. ROM permite citirea exclusivă a datelor, pe când RAM asigură atât citirea, cât și scrierea acestora. Memoria RAM este volatilă, pentru că nu păstrează datele după scoaterea din funcțiune a calculatorului. Aceasta trebuie să fie luată în considerare în decizia de cumpărare, deoarece rapiditatea unui calculator depinde de memoria generală.

Placa video este cea care face posibilă procesarea imaginii, iar capacitatea ei se măsoară în MB sau GB. Ea are proprietăți grafice, generând vectori, culoare și intensitate. În funcție de atributele ei, placa video poate atinge performanțe de rulaj, însă acestea sunt direct proporționale cu costurile.

3. Ce conține placa de bază pentru gaming

Placa de bază pentru gaming poate fi atât integrată, cât și simplă, însă trebuie să respecte alte condiții pentru a rula jocurile cu o grafică complexă. Un set de caracteristici optime pentru gaming cuprinde un procesor bun, o memorie mare și o placă video pe măsură.

  • Procesor: Un procesor bun reprezintă una dintre cheile performanței sistemului. Sunt recomandate procesoarele care au de la 5 la 7 sau chiar 8 nuclee. Cu cât procesorul este mai bun și mai performant, cu atât durata de viață a calculatorului se prelungește.
  • Memoria: Minimul de memorie al unei plăci de bază destinate jocurilor este de 256 MB și poate atinge până la un GB din memoria RAM. Acesta este motivul pentru care placă de bază trebuie să fie dotată cu un nivel înalt de memorie.
  • Placa video: Un echipament adecvat de gaming presupune o placă video pe măsura procesorului. Puterea acestei plăci va determina încălzirea acesteia, motiv pentru care unitatea trebuie să fie adaptată, cu spațiu și mai multe ventilatoare.

Pentru că este atât de importantă pentru calculator, achiziția unei plăci de bază trebuie să fie un procedeu bine documentat și analizat. Este important să știi care sunt componentele plăcii de bază, care sunt cele de care trebuie să te preocupi în mod special și ce caracteristici o fac să atingă performanța de care ai nevoie.  

Sursă foto: Pexels.com.

Despre Admin ForIT

Citeste si

Conectarea a două calculatoare în rețea pentru o mobilitate mai mare acasă

Timp estimat citire: 4 minute Multe activități realizate în casă presupun lucrul cu computerul, de aceea este normal ca într-o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.