Montaj TV pe perete: GHID pas cu pas pentru o montare ca la carte

Timp estimat citire: 4 minute

Modul în care îți montezi televizorul în cameră poate face o mare diferență atunci când dorești să ai o experiență cât mai bună. Cu un TV pe perete poți economisi spațiu valoros pe podea, mai ales dacă locuiești într-un spațiu mic. Este o idee excelentă, mai ales dacă ai animale de companie sau copii – montarea poate să-i protejeze atât pe ei, cât și TV-ul. Dar de ce instrumente ai nevoie și care sunt pașii de urmat? Mai multe, în acest articol!

1. Montare TV pe perete – informații utile 

În ziua de astăzi, poți găsi o varietate de suporturi TV de perete, concepute pentru televizoare de diferite dimensiuni și greutăți. Majoritatea vor găzdui dispozitive de până la 55 de inchi, dar există și suporturi special concepute pentru televizoare mai mari. Opțiunile mai simple mențin televizorul fix la nivelul peretelui, în timp ce altele  pot permite rotirea și înclinarea tv-ului. Însă, înainte de a alege un suport pentru televizorul tău, este important să ții cont de câteva informații utile, care îți vor asigura o montare de succes!

 1.1. Prindere TV pe perete – instrumente necesare

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi suportul de perete potrivit pentru televizorul tău. Acest lucru se reduce la doi factori majori: dimensiuni și stilul de suport preferat. De asemenea, asigură-te că ai toate șuruburile necesare, atât pentru perete, cât și pentru atașarea TV-ului. Pe lângă suportul de fixare, mai ai nevoie de

 • Ruletă 
 • Şurubelniţă manuală sau electrică
 • Boloboc
 • Dibluri
 • Burghiu
 • Bormașină
 • Creion

1.2. Înălțime montare TV pe perete – metode de măsurare

Odată ce ai ales suportul potrivit, va trebui să alegi un perete și să măsori astfel încât poziționezi dispozitivul la înălțimea potrivită. O greșeală frecventă este montarea televizorului mult prea sus – asta pentru că probabil vei face acest lucru în picioare. În schimb, ar trebui să te așezi în fața peretelui ales, pe canapea sau pat, pentru a vizualiza poziția ideala. 

Ca regulă generală, televizoarele sunt cel mai bine instalate la 120 de centimetri de podea. Măsurătoarea se realizează de la baza podelei, până la centrul ecranului. 

1.3. Fixare TV pe perete – Ce este suportul VESA?

Pentru majoritatea televizoarelor, există mai multe opțiuni de suport – așa că vți dori să-l găsești pe cel potrivit pentru greutatea televizorului și pentru tipul de perete pe care este montat. Pentru a facilita acest lucru, majoritatea televizoarelor folosesc standardele VESA (Video Electronics Standards Association). Dimensiunile de montare după standardele VESA sunt, în esență, o serie de fitinguri standardizate cu două câte două șuruburi și care se regăsesc în majoritatea modelelor disponibile pe piață. 

Cele mai comune dimensiuni VESA sunt 200 mm x 200 mm, 400 mm x 400 mm și 600 mm x 400 mm. Ele variază, în general, în funcție de mărimea televizorului ales. Pentru a afla numerele VESA, va trebui să măsori distanța dintre găurile pentru șuruburi din spatele televizorului. Toate suporturile TV de pe site-ul nostru sunt compatibile cu VESA, iar dimensiunile sunt toate marcate clar în specificațiile produselor. 

Montare suport TV pe perete – pași de urmat

Odată ce ai toate instrumentele necesare și ai planificat elementele de bază, ești gata să montezi televizorul! Acesta este un proces destul de simplu, însă orice mică greșeală poate să influențeze experiența pe care o vei avea în fața televizorului. De reținut este faptul că suportul este format din două părți – cea care trebuie atașată de perete și cea pentru TV. 

Iată ce pași să urmezi pentru montarea TV-ului acasă:

 • Pune televizorul în poziția corectă

Înainte de a începe să dai găuri în pereți, ar trebui să găsești poziția ideala, astfel încât TV-ul să fie vizibil din mai multe colțuri ale camerei. Este o idee bună să folosești un șablon după forma televizorului, pe care să îl lipești pe perete – acest lucru te va ajuta să ai o perspectiva mai bună. În acest fel, veți ști dacă este prea sus sau prea jos și poți marca peretele exact acolo unde dorești. 

 • Fixează suportul de perete 

Odată ce te-ai hotărât cu privire la poziționarea televizorului, este timpul să așezi suportul de montare pe perete. Folosește bolobocul pentru a te asigura că este drept, apoi marchează cu un creion locul unde vei găuri. Înainte de a folosi bormașina, asigură-te că nu sunt alte cabluri sau țevi în peretele respectiv. Următorul pas este să dai găuri în perete și să plasezi diblurile în interiorul găurilor. Poziționează suportul și atașează-l cu șuruburi, dar fără a le strânge complet. Dacă nu sunt necesare ajustări, mergi mai departe și strânge bine șuruburile.

 • Atașează cealaltă parte a suportului pe TV

Acest pas ar trebui să fie plăcut și ușor. Așează televizorul pe o masă sau o suprafață mai mare, cu ecranul în jos. Apoi caută orificiile de montare din spate și atașează suportul. 

 • Conectează cablurile

Înainte de a monta TV-ul, conectează toate dispozitivele aferente, cum ar fi cablul de la antenă, cel de alimentare sau HDMI. Pentru următorul pas este recomandat să apelezi la ajutorul unei alte persoane – ridică televizorul în poziție, fixând cele 2 părți ale suportului cu o șurubelniță

Montarea televizorului nu este o treabă dificilă, însă respectarea pașilor necesari este esențială pentru o fixare perfectă. Orice mic detaliu omis poate să însemne că trebuie să o iei de la capăt. Așadar, pentru a evita acest lucru, asigură-te că te informezi temeinic și că alegi modelul potrivit de suport pentru televizorul tău și pentru spațiul în care să te bucuri în fiecare zi de filmele și programele preferate. Găsește suportul TV ideal pe Forit.ro!

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com, Unsplash.com

Despre Admin ForIT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.