Memoria RAM – Informații utile pentru pasionații industriei IT

Timp estimat citire: 8 minute

Computerele, indiferent de tip (personale, profesionale, servere), funcționează pe baza unor principii bine precizate și printr-o armonie desăvârșită a unor componente, fără de care nu ar putea fi utilizate adecvat. Printre aceste componente se numără și memoria RAM, parte despre care toți utilizatorii de dispozitive de acest gen au auzit și care influențează în mod decisiv performanțele lor. Cei care nu sunt inițiați în domeniu fac deseori multe confuzii, alegând un sistem subdimensionat din punct de vedere al memoriei RAM, ceea ce îl va face aproape imposibil de folosit, sau unul supradimensionat, cheltuind mai mult decât este necesar. Câteva informații de bază în această privință sunt, așadar, obligatorii pentru toți pasionații de tehnologie, pentru a putea profita cât mai bine de performanțele oferite de laptopurile și desktopurile pe care le au în posesie. 

În articolul de mai jos vei afla ce este memoria RAM, cum a apărut și evoluat ea în timp, câte tipuri există. De asemenea, vei descoperi dacă este bine să faci un upgrade al memoriei RAM și ce trebuie să alegi pentru a te bucura de o experiență plăcută în activitățile desfășurate online, de gaming sau în interes de serviciu. 

1. Ce este memoria RAM?

Computerele funcționează prin folosirea unor aplicații sau informații stocate pe hard disk de către un procesor central. Citirea datelor de pe hard disk se face la o viteză destul de mică, ceea ce poate îngreuna foarte mult utilizarea dispozitivului și, de aceea, a fost căutată o soluție pentru ca limitarea să nu fie observată de către proprietari. Această soluție s-a concretizat sub forma unui tip special de memorie, numit RAM, acronimul expresiei Random Acces Memory (Memoria cu acces aleatoriu). 

Tipul de memorie are la bază întrebuințarea procesoarelor ce încorporează milioane de mici tranzistori, care funcționează la o viteză mult superioară față de posibilitățile oferite de hard disk. Așadar, memoria RAM preia de pe HDD informațiile necesare pentru funcționarea aplicațiilor și le păstrează la îndemâna procesorului, pentru ca acesta să le acceseze la viteze foarte mari, lucru ce nu ar fi posibil dacă nu ar exista această memorie intermediară. 

Pentru a înțelege mai bine rolul memoriei RAM se poate face o analogie cu o bibliotecă în care se află milioane de cărți, din care un cititor trebuie să acceseze doar zece, de exemplu. Ar fi dificil ca respectivul cititor să se deplaseze în sălile de păstrare a cărților pentru fiecare carte în parte, aducându-le succesiv în sala de lectură și apoi ducându-le înapoi după consultarea lor. Mai ușor ar fi ca, la început, să aleagă cele zece cărți, să le aducă în sala de lectură și să le plaseze pe o masă de unde vor putea fi consultate rapid și fără eforturi. Memoria RAM poate fi asemănată cu masa din sala de lectură, unde informațiile utile sunt disponibile imediat și nu mai este nevoie de un drum suplimentar la depozitul de cărți. 

Avantajele memoriei RAM sunt vizibile ținând cont de analogia mai sus, în special în ceea ce privește viteza cu care procesorul poate accesa informațiile necesare. Un alt avantaj este volatilitatea sa, informațiile fiind stocate doar atât timp cât prin dispozitiv trece curentul electric și dispar automat când computerul este închis. În acest mod nu mai este nevoie de  operațiunea de curățare a memoriei RAM, deoarece aceasta se golește automat la oprirea computerului. 

Un dezavantaj al memoriei RAM față de cea ROM este prețul mult mai mare pe 1GB. Din această cauză, majoritatea computerelor sunt dotate cu o cantitate mult mai mică de GB RAM (între 8 și 32) față de capacitatea HDD-ului, ce poate să aibă mii de GB. 

1.1. Despre memoria RAM: Evoluția memoriei RAM de-a lungul timpului

Primele încercări de realizare a unei memorii artificiale își au începuturile în secolul al XIX-lea, când mai mulți inventatori au pus la punct sisteme mecanice de păstrare a informațiilor, ca de exemplu, benzile de hârtie perforată sau dispozitive cu variate roți dințate. Ele erau, însă, greu de utilizat și aveau o aplicabilitate redusă din cauza vitezei inferioare a preluării informațiilor. 

Un pas important a fost făcut după al doilea război mondial, când a fost inventat tubul catodic ce funcționa electronic, având viteze relativ acceptabile, dar care era extrem de voluminos, consuma foarte multă energie și era predispus la defecțiuni. De exemplu, primul computer electronic construit în 1946, cunoscut sub numele de Eniac, conținea 17468 de astfel de tuburi, consuma 160 de kW de energie electrică și avea o greutate de aproximativ 30 de tone. 

O evoluție esențială a însemnat inventarea tranzistorului, care avea nevoie de o cantitate mult mai mică de energie, avea dimensiuni mult reduse și funcționa digital, nu analogic. Aceste tranzistoare au fost folosite pentru dotarea computerelor din a doua generație. A treia generație de computere a trecut la folosirea circuitelor integrate, iar cea de-a patra la utilizarea microprocesoarelor. 

Evoluția memoriei RAM a fost, așadar, destul de zbuciumată, existând numeroase direcții în care s-a încercat găsirea celei mai bune soluții. Începând cu anii ‘90, majoritatea producătorilor s-au axat pe un tip de memorie standard, existând în ultimii 30 de ani 5 generații distincte:

 • SDR – SDRAM (Single Data Rate SDRAM) a apărut în anii ‘90, fiind utilizat o scurtă perioadă de timp, deoarece avea viteze limitate și nu existau posibilități de îmbunătățire a tehnologiei;
 • DDR – SDRAM (Double Data Rate SDRAM), cunoscut și sub numele de DDR1, a apărut în anul 1999, avea o viteză de transfer între 200 și 400 Mhz și capacitatea maximă de 1GB pentru fiecare plăcuță;
 • DDR2 – SDRAM a reprezentat pasul următor, fiind introdus în anul 2003 și a oferit viteze superioare între 400 și 1066 Mhz, precum și o capacitate maximă pe plăcuță de 4GB;
 • DDR3 – SDRAM – standardul a apărut în anul 2007. Avea viteza de transfer a datelor situată între 1066 și 2133 Mhz și capacitate maximă pe plăcuță de 16GB;
 • DDR4 – SDRAM a apărut în 2014 și a însemnat creșterea semnificativă a vitezei concomitent cu scăderea consumului de energie. Aceste module funcționează la viteze situate între 2133 și 3333 Mhz, iar o plăcuță poate încorpora până la 128GB;
 • DDR5 – SDRAM este următorul standard care va fi introdus pe piață, fiind preconizate o dublare a vitezei și o reducere a consumului de energie față de standardul DDR4. 

1.2. Tipuri de memorie RAM

Cu privire la tipologie, există două tipuri cu caracteristici diferite și cu destinații diferite. În primul rând, este vorba despre memoria de tip DRAM (Dynamic RAM), cea mai des întâlnită, accesibilă ca preț, dar cu o viteză mai redusă din cauza necesității de a reîncărca memoria la intervale de timp regulate pentru ca datele să nu se piardă, de aici și denumirea de dinamică. 

Al doilea tip, mai costisitor, dar cu o viteză mult mai mare, este cel de tip SRAM (Static RAM) în care datele stau în memorie fără a fi necesară reîncărcarea informațiilor. Aceste caracteristici permit utilizarea memoriei SRAM, acolo unde este nevoie de viteze superioare, ca de exemplu la memoria cache. 

2. Alegerea corectă a tipului și cantității de memorie RAM

Atunci când o persoană dorește să-și achiziționeze un computer, fie de tip laptop, fie de tip desktop, trebuie să facă o alegere în funcție de necesități, cercetând cu atenție configurația corectă, pentru ca dispozitivul să poate fi utilizat la maximum pentru ceea ce este nevoie. Memoria RAM este o componentă de care trebuie să se țină cont, pentru că un utilizator obișnuit va observa foarte rapid dacă este subdimensionată. 

Dotarea computerului cu o cantitate prea mare de memorie RAM pentru o folosire normală va însemna o investiție inutilă, deoarece resursele nu vor fi utilizate niciodată la maxim. Luând în calcul aceste două situații, alegerea va fi realizată în funcție de modul de întrebuințare a computerului după achiziționare. 

2.1. Caracteristicile memoriei RAM

Pentru alegerea memoriei RAM potrivite, utilizatorii trebuie să cunoască bine caracteristicile acesteia, în funcție de care vor decide informat:

 • Capacitatea este cea mai des consultată caracteristică, aceasta arătând cantitatea de informații pe care memoria o poate stoca la un moment dat. Întorcându-ne la analogia cu biblioteca, capacitatea memoriei RAM ar fi reprezentată de mărimea mesei din sala de lectură. O masă mai mare permite depozitarea mai multor cărți aflate la îndemână, comparativ cu o masă mai mică. În această privință, există pe piață plăcuțe de capacități diferite, cele mai multe fiind de 4, 8 sau 16 GB;
 • Numărul de pini este reprezentat de numărul de contacte care se vor fixa în sloturile de pe placa de bază. De-a lungul timpului au fost întrebuințate plăcute cu 168, 184, 288 sau 240 de pini;
 • Frecvența memoriei se referă la numărul maxim de cicluri pe secundă posibil pentru un anumit tip de memorie. Cu cât frecvența este mai ridicată, cu atât memoria este mai performantă. În această privință, se poate observa diferența dintre memoria de tip DDR3, care funcționează la o frecvență minimă de 800 Mhz, cea de tip DDR4 de 1600 Mhz și cea de tip DDR5, de minim 4800 Mhz;
 • Latența se referă la câte cicluri sunt necesare pentru realizarea unei operațiuni de scriere sau de citire de date. Memoriile cu latență mare vor face transferul într-un timp mai îndelungat, ceea ce se va observa în viteza de lucru a computerului;
 • Prezența sau absența unui radiator de răcire, mai ales în cazul memoriilor de ultimă generație, care elimină cantități mai mari de căldură, uneori greu de îndepărtat din dispozitiv. 

2.2. Care este cantitatea corectă de memorie RAM pentru un computer?

Există trei tipuri de utilizatori în această privință, pentru fiecare specialiștii recomandând  o cantitate minimă de memorie RAM și una optimă:

 • Pentru cei care optează pentru a viziona filme, a asculta muzică sau a intra pe diferite site-uri de pe internet, cantitatea minimă de memorie RAM pentru o funcționare satisfăcătoare este de 4 GB, iar cea optimă este de 8GB;
 • Pentru pasionații de jocuri și pentru cei care intră pe internet pe mai multe site-uri în același timp, minimul recomandat este de 8GB, iar cantitatea optimă pentru o experiență plăcută este de 16GB;
 • Profesioniștii care fac editare foto-video la calitate înaltă sau utilizează diferite programe de proiectare asistată de calculator trebuie să-și doteze dispozitivul cu cel puțin 16GB de RAM, rezultatele cele mai bune fiind văzute când cantitatea este cel puțin dublă, adică 32 GB de RAM.

3. Extinderea memoriei RAM prin upgrade – Avantaje aduse și cum se face

Computerele fabricate în ultimii ani sunt piese destul de robuste, care pot fi întrebuințate ani de zile fără a avea defecțiuni. Din păcate pentru utilizatori, majoritatea computerelor, deși nu sunt uzate fizic, au o uzură morală mult accentuată, la doar 2-3 ani de la achiziționare, acest lucru observându-se în imposibilitatea rulării unor aplicații, jocuri de ultimă generație sau în micșorarea vitezei de accesare a paginilor de internet voluminoase. 

Persoanele fără cunoștințe în domeniu ar putea fi tentate să-și abandoneze vechiul laptop și să facă o achiziție nouă, investind sume importante, fără să știe că au la dispoziție o soluție ușor de implementat, și anume cea de upgradare a memoriei RAM. Evoluția hardware-ului în această privință a fost impresionantă mai ales în ultimii ani, capacitatea și viteza dublându-se la perioade din ce în ce mai mici de timp. 

Din fericire, o aducere la standarde prezente a memoriei RAM este ușor de pus în practică, nu înseamnă o mare investiție, iar operațiunea poate fi făcută de orice service în doar câteva  minute, existând posibilitatea realizării acasă de către persoanele care au câteva cunoștințe în domeniu și care dispun de abilități practice minime. 

Prin montarea unei plăcuțe RAM suplimentare, viteza de lucru va crește considerabil, jocurile vor putea fi aduse la configurații maxime, iar paginile de internet nu se vor bloca, chiar dacă sunt deschise mai multe în același browser. Upgrade-ul se face foarte simplu, prin montarea într-un slot liber a unei plăcuțe suplimentare, nefiind necesare piese în plus, aparate de lipit sau alte dispozitive, ci doar o simplă apăsare a plăcuței în locul special destinat. 

În concluzie, memoria RAM joacă un rol important în performanțele oricărui computer, fiecare utilizator trebuind să știe ce este, cum funcționează și ce poate face pentru a-și aduce dispozitivul la standarde actuale. 

Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.

Despre Admin ForIT

Citeste si

Conectarea a două calculatoare în rețea pentru o mobilitate mai mare acasă

Timp estimat citire: 4 minute Multe activități realizate în casă presupun lucrul cu computerul, de aceea este normal ca într-o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.