Laptopul nu se încarcă: Modalități utile prin care să detectezi problema + Cum să procedezi în funcție de sistemul de operare folosit

Timp estimat citire: 4 minute

De câte ori te-ai aflat în următoarea situație – îți vezi de treaba ta pe laptopul personal, apoi brusc computerul te anunță că bateria este aproape descărcată? Dar odată ce găsești încărcătorul și alimentarea este conectată, laptopul tău ar trebui să fie gata de folosit. Însă, sunt anumite situații în care adaptorul, deși conectat, nu pare să funcționeze – nu poți vedea afișajul luminat și nici urmă de pictograma care indică faptul că bateria se încarcă. Deci, ce ar putea fi în neregulă cu laptopul tău?

1. De ce nu se încarcă laptopul si cum să detectezi problema?

„Laptopul meu nu se încarcă” este una dintre problemele cel mai frecvent raportate de utilizatorii de laptopuri, indiferent de marcă sau model. Dar motivul nu este același pentru toți. Există multe elemente implicate în procesul de încărcare a dispozitivului. Înainte de a ajunge la anumite concluzii, este necesar să realizezi o serie de verificări. Din fericire, majoritatea cauzelor pot fi detectate și rezolvate cu ușurință. 

Iată câteva cauze posibile pentru care laptopul tău nu se încarcă:

 • Verifică dacă priza este funcțională

Înainte de începe o verificare amănunțită, este necesar să verifici dacă laptopul este cu adevărat conectat. Asigură-te, astfel, că priza de curent alternativ și ștecherele laptopului sunt bine așezate și verifică dacă toate cablurile detașabile sunt introduse complet. Și, nu în ultimul rând, încearcă să conectezi cablul de alimentare la o altă priză. 

 • Scoate bateria

Majoritatea modelelor lansate în ultimii ani vin cu baterie încorporată. În cazul în care deții un laptop cu baterie detașabilă, scoate-o din aparat și apoi ține apăsat butonul de pornire, timp de aproximativ 15 secunde, pentru a elimina orice putere reziduală din dispozitiv. Lasă bateria să se răcească înainte de a porni laptopul și de a conecta cablul de alimentare. 

 • Cabluri sau fire deteriorate

Verifică mereu cablul de alimentare, pentru a vedea dacă există îndoituri sau rupturi. Asigură-te că nu există capete care să fi fost roase de un animal de companie sau prinse într-un aspirator. Un alt motiv ar putea fi un mic scurtcircuit – dacă miroase a plastic ars, se poate ca acolo să fie problema. În acest caz, cel mai probabil va fi nevoie să înlocuiești conectorul de alimentare. Dacă este încă în garanție, compania producătoare ar putea să trimită unul nou. 

 • Conectorul nu funcționează

Dacă există praf sau alte depuneri în interiorul mufei, este posibil ca acesta să nu poată face o conexiune prea bună. Poți încerca să cureți mufa cu o scobitoare, după care să conectezi din nou încărcătorul. În unele cazuri, conectorul poate fi desprins sau slăbit. Acest lucru ar putea însemna că mufa de alimentare nu mai este stabilă. Un service specializat poate remedia cu ușurință această problemă. 

 • Supraîncălzirea computerului

Bateriile sunt susceptibile la căldură – pe măsură ce temperatura crește, senzorul bateriei poate afișa greșit, indicând sistemului că aceasta este fie complet încărcată, fie descărcată. Ce este de făcut? Oprește sistemul și lasă laptopul să se răcească înainte de a-l porni. De asemenea, o curățare a dispozitivului poate rezolva problema. 

 • Alte cauze

Dacă PC-ul tot nu funcționează, chiar și după ce ai făcut verificări temeinice, cel mai probabil problema se găsește în interiorul dispozitivului. În aceste situații, cel mai bine ar fi să contactezi compania producătoare, dacă încă este în garanție, sau să-l duci la un service de reparații calculatoare. 

2. Bateria laptopului nu se încarcă – soluții în funcție de sistemul de operare

Dacă laptopul tău refuză să încarce bateria, una dintre probleme ar putea fi în setările sistemului de operare. În funcție de tipul de software folosit, sunt anumiți pași ce trebuie urmați pentru a verifica dacă, într-adevăr, aceasta este problema. 

Dacă ești utilizator Windows 10:

 • Deschide Device Manager  – îl poți găsi făcând clic dreapta pe butonul Start 
 • Click dreapta pe secțiunea Batteries, unde ar trebui să vezi două opțiuni: Microsoft AC Adapter și Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery. Poți alege să updatezi driverele sau să le dezinstalezi. 
 • Închide laptopul și deconectează cablul de alimentare al laptopului. 
 • Scoate bateria în cazul în care este detașabilă
 • După câteva minute conectează și repornește laptopul 
 • Verifică pictograma bateriei din bara de sistem – aceasta ar trebui să indice că laptopul este conectat și se încarcă.

Dacă deții un laptop cu sistemul de operare macOS:

 • Verifică starea bateriei

Pentru a verifica starea bateriei, țineți apăsată tasta Options și apoi click pe Apple Menu. Alege System Information. În secțiunea Battery Information vei vedea numărul curent de cicluri al Mac-ului. Dacă acest număr este maxim pentru modelul pe care îl deții, atunci acesta ar putea fi motivul pentru care nu se încarcă.

 • Resetează SMC

Majoritatea laptopurilor Apple produse după 2018 sunt construite cu un chip de securitate T2. Pentru a reseta SMC pe aceste dispozitive, oprește computerul și apoi apasă concomitent pe Control, Option și Shift timp de șapte secunde, comandă ce poate reporni dispozitivul. Apoi apasă pe butonul de Start în același timp cu Control, Option și Shift. Continuă să ții toate aceste taste timp de încă șapte secunde. Repornește laptopul.

Există numeroase moduri de a avea grijă de bateria laptopului tău, dar între priză și conectarea la computer, există mai multe lucruri care pot eșua. Unele sunt ușor de rezolvat cu o modificare a software-ului sau o baterie nouă, dar alte probleme pot necesita o vizită la un service sau chiar o înlocuire completă a sistemului. Dacă nu dorești ca bateria laptopului tău să se strice în mijlocul unei conferințe sau unui proiect, asigură-te că alegi un laptop de calitate și cu o perioadă de garanție pe termen lung!

Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Despre Admin ForIT

Citeste si

Placa de retea – caracteristicile principale, modul de instalare si alte informatii utile

Timp estimat citire: 5 minute Placa de retea este componenta care faciliteaza conexiunea dintre sistemul tau si reteaua de comunicare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.