Instalare placă de sunet – pașii esențiali pentru o instalare profesionistă

Timp estimat citire: 3 minute

Dacă îți dorești ca PC-ul tău să fie cât mai performant și să aibă mai multe capabilități în ceea ce privește sunetul, înlocuirea plăcii este un pas esențial. Deși calculatoarele mai vechi aveau nevoie de o instalare a acesteia ca să poate fi conectate la difuzoare, modelele noi au deja funcții destul de complexe și au placa de sunet încorporată în placa de bază. De aceea, este important să te întrebi de ce ai nevoie de una nouă. În cazul în care ești o persoană pasionată de muzică sau lucrezi în domeniul de producție audio, cu siguranță îți vei dori o mai bună calitate a sunetului din difuzoare. Iată câteva sfaturi despre cum o poți instala chiar tu!

1. Instalare placa de sunet – cum alegi o placă de sunet

În ziua de astăzi, muzica se prelucrează pe calculator, însă atunci când vrei să înregistrezi cu un PC, trebuie să transferi sunetul din exteriorul său în interior. Pentru început, vei avea nevoie de o placă de sunet cu cel puțin două intrări. Acestea sunt îndeajuns dacă vrei să înregistrezi simultan o voce și un instrument. Cea încorporată nu este destul de puternică și nici potrivită pentru a permite acest lucru. De aceea, va trebui să apelezi la un model specializat, care să aibă mai multe intrări, pentru conectarea microfonului, amplificatoarelor și a instrumentelor. 

În cazul în care nu ai nevoie de o placă de sunet cu atâtea funcții, ci doar vrei să o schimbi pe cea de acum cu una mai avansată și mai calitativă, poți alege un model simplu, de o calitate de 44,1 kHz la o rezoluție de 16 biți. 

Pe lângă plăcile de sunet încorporate, mai poți apela și la cele de tip USB sau la cele externe, care au funcționalități multiple și conectori analog Output, Input și digitali. Totul ține de nevoile tale și pentru ce o vei folosi în viitor. Pe piață sunt o mulțime de modele disponibile, așa că asigură-te ca o alegi pe cea mai potrivită ție. 

2. Cum se instalează placa de sunet

După ce ai ales un model perfect compatibil cu nevoile tale, cu siguranță te-ai gândit: „cum instalez placa de sunet?” Ei bine, nu trebuie să îți faci griji, pentru că mai jos vei regăsi cei mai importanți pași pe care îi ai de parcurs.

1. Scoate panoul lateral

Deconectează toate cablurile și așază unitatea pe o masă apropiată, pentru a o accesa cu ușurință. Evită să o pui pe covor sau pe podea. Pentru a scoate panoul, probabil că vei avea nevoie de o șurubelniță. De asemenea, la acest pas ai putea să cureți de praf PC-ul. Este o oportunitate bună să eviți supraîncălzirea. 

2. Localizează sloturile PCI 

În cadrul acestora se va instala placa de sunet. Le poți găsi paralel de panoul lateral pe care tocmai ce l-ai scos. Practic, acest conector face legătura dintre placa de bază și cea de sunet. Sunt de obicei albe și poți avea până la cinci sloturi. 

3. Scoate placa de sunet existentă

În cazul în care ai deja o placă de sunet, va trebui să o scoți din sloturi. Ai foarte mare grijă la deconectarea acesteia. Verifică să nu ai conectate la ea cabluri, difuzoare și șuruburi. 

4. Introdu noua placă de sunet

În spatele slotului vei avea un panou anti-praf, așa că ai grijă să îl scoți de acolo. Ia noua placă și aliniaz-o cu slotul respectiv și apasă cadrul în jos, pentru a o fixa cât mai bine. 

5. Conectează toate cablurile la loc

Asigură-te că pui la loc șuruburile, cadrul slotului și cablurile. Acum ai terminat! Nu rămâne decât să montezi panoul lateral. Conectează difuzoarele la placa de sunet și asigură-te că funcționează perfect. 

În ceea ce privește driverele plăcii de sunet, ele ar trebui să pornească automat, pentru că Windows-ul va face această operațiune în locul tău. Totuși, dacă nu se întâmplă acest lucru, va trebui să le descarci tu manual. 

Așadar, dacă vrei să îți îmbunătățești calitatea sunetului, apelează la informațiile de mai sus cu privire la instalarea plăcii de sunet. Ia în considerare pașii esențiali și nu vei putea da greș!

Sursă foto: Shutterstock.com.

Despre Admin ForIT

Citeste si

Conectarea a două calculatoare în rețea pentru o mobilitate mai mare acasă

Timp estimat citire: 4 minute Multe activități realizate în casă presupun lucrul cu computerul, de aceea este normal ca într-o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.