Imprimantă laser sau inkjet – ce caracteristici are fiecare și care este varianta potrivită pentru tine?

Timp estimat citire: 4 minute

Orice persoană interesată de achiziționarea unei imprimante poate ajunge în timpul procesului de achizitie la întrebarea „care este opțiunea cea mai bună între o imprimantă inkjet si una laser?” Care tehnologie de imprimare este cea mai potrivită? 

Ei bine, răspunsul nu este unul simplu, întrucât poate fi vorba despre oricare dintre cele două variante, în funcție de necesitățile specifice utilizatorului, precum și de volumul de imprimare sau alte costuri specifice celor două tipuri ce fac obiectul acestui articol. 

Pentru a veni în ajutorul tău și a te ghida în procesul de cumpărare, vei regăsi în articolul următor câteva informații referitoare la avantajele și dezavantajele imprimantelor inkjet și al celor tip laser. 

1. Imprimantă laser vs inkjet – care este diferența dintre cele două?

Diferența principală dintre cele două tipuri de imprimante face referire la tehnologia de imprimare utilizată de acestea.

Astfel, imprimantele Inkjet folosesc cerneală lichidă, care este transpusă pe hârtie cu ajutorul unui cap de imprimare ce folosește un număr mare de micro-duze. Imprimarea se face, așadar, prin transpunerea unor picături microscopice de cerneală pe hârtie. Există mai multe tipuri de cerneală pentru acest tip de imprimante, unele bazate pe pigmenți, altele pe bază de vopsea.

Imprimantele laser se bazează pe toner, care este o pudră. Numele de „imprimanta laser” provine de la faptul că aceste imprimante chiar folosesc un micro laser, care generează o încărcătură electrostatică. Aceasta încărcătură este cea care permite transferul tonerului pe hârtie, precum și fuziunea celor două materiale – hârtie și toner – datorită căldurii rezultate din procesul de generare al încărcăturii electrostatice.

Aceste două abordări tehnologice vor afecta totul, de la ce dimensiune are fiecare tip de imprimantă, până la cât va costa o singură pagină tipărită cu fiecare dintre cele două tipuri de imprimante. Ambele opțiuni pot fi găsite atât în variante simple, cât și în variante de imprimante multifuncționale (care dispun, pe lângă funcția de printare și de funcționalități, și de cea de scanare, de copiere și de primire sau expediere de faxuri). 

Astfel, oricare dintre cele două tipuri de imprimantă poate fi potrivit, atât timp cât știi care sunt punctele tari și punctele slabe ale fiecăreia, pentru a face alegerea potrivită pentru tine.

2. Avantajele și dezavantajele imprimantelor laser sau inkjet: care imprimantă este mai bună pentru tine?

Imprimantele cu jet de cerneală tind să fie mult mai puțin costisitoare decât imprimantele laser. Imprimantele laser au un preț de achiziție inițial mult mai mare, prin comparație cu o imprimantă inkjet cu aceleași funcționalități. Pe termen lung, costul de imprimare este mult mai mare în cazul imprimantelor inkjet.

Calitățile specifice cernelurilor și a tonerului vor afecta cât de potrivite sunt cele două tehnologii pentru anumite tipuri de imprimare. Imprimantele inkjet tind să fie mai potrivite pentru reproducerea culorilor și imprimarea de fotografii, pe când cele laser sunt capabile sa reproducă mai clar și cu un contrast mai bun literele și cifrele. 

Numărul de pagini care poate fi tipărit cu fiecare din cele doua diferă semnificativ, imprimantele cu cerneală fiind mai potrivite pentru volume mici de tipărire. Imprimantele laser oferă un cost de tipărire mai mic per pagină, dar atât imprimanta, cât și tonerul pot fi mai scumpe la costul de achiziție inițial. Tonerul este, de asemenea, alegerea mai bună pentru utilizarea pe termen lung, deoarece depozitează mai bine decât cartușele de cerneală umplute cu lichid.

Așadar, atunci când vrei să decizi între a alege o imprimantă inkjet și o imprimantă laser, trebuie sa știi foarte clar pentru ce vei utiliza imprimanta. Unii oameni imprimă un număr redus de pagini pe lună sau, în unele cazuri, imprimă fotografii mai des decât documente text. Alții pot imprima foarte multe pagini cu text, dar rareori au nevoie de a imprima și o fotografie. Sau, pur și simplu, sunt mai calculați și cântăresc foarte mult costurile de funcționare pe termen lung, nu doar prețul de achiziție inițial.

O imprimantă inkjet este, în general, mai potrivită pentru cei care au nevoie de imprimare ocazională. Asta pentru că un cartuș de cerneală, raportat la numărul maxim de pagini ce pot fi imprimate cu acesta, duce la un cost de imprimare per pagină mai mare. Însă, trebuie menționat si faptul ca reumplerile unui cartuș de cerneală pot fi mai prietenoase cu bugetul decât un refill cu toner. Imprimantele inkjet sunt, de asemenea, mai potrivite în situațiile în care duci lipsa de spațiu (așadar în spațiile mici), deoarece imprimantele laser tind să aibă dimensiuni sensibil mai mari, potrivite pentru birourile spațioase. O imprimantă inkjet este, de asemenea, opțiunea mai bună pentru imprimarea de imagini și fotografii, deoarece cerneala oferă culori și tonuri mai bogate. 

Imprimantele cu laser, pe de altă parte, oferă cel mai mic cost per pagină , mai ales în cazul în care acestea au un conținut ridicat de text. De asemenea, imprimatul pe tehnologia laser este mai rapid, oferind o viteza de imprimare superioară. Așadar, pentru volume mari sau atunci când imprimarea cat mai clară a textului este o prioritate, imprimantele laser reprezintă o opțiune mai bună, de fiecare dată.

Sursă foto: Shutterstock.com. 

Despre Admin ForIT

Citeste si

Ce poți face cu o imprimantă 3D și cum funcționează aceasta?

Timp estimat citire: 4 minute Imprimanta este o componentă periferică ce îți permite să imprimi orice pe o foaie de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.