Formatarea HDD-ului: una dintre operațiunile frecvente și necesare în lucrul cu un calculator

Timp estimat citire: 7 minute

Există o serie de situații în care apare nevoia de formatare a unui hard disk, fie că este vorba de cel al unui computer de tip desktop, fie că este vorba de cel al laptopului. Aceste situații pot ține de nevoia de a șterge toate datele existente și a pregăti HDD-ul pentru instalarea corectă a unui sistem de operare, fie de necesitatea simplă a ștergerii definitive a datelor stocate din diverse motive, de exemplu deoarece vrei să înstrăinezi computerul sau să transformi vechiul HDD într-o unitate de stocare. 

De remarcat că operațiunea de formatare poate privi aceste componente PC fie că este vorba de hard disk-uri (HDD) interne care se află în dotarea computerelor sau laptopurilor și pe care se află instalate sistemele de operare și majoritatea programelor sau jocurilor, fie că este vorba de hard disk-uri externe care sunt folosite mai ales ca medii de stocare pentru fișiere și date importante.     

În acest articol vei afla câteva detalii despre procesul formatării hard disk-urilor și despre modalitățile în care această operațiune poate fi efectuată în siguranță.

1. Cunoașterea structurii și funcționării unui hard disk

Hard disk-ul este o piesă de bază în arhitectura unui computer, deoarece are rolul de a stoca pe termen lung datele cu care acesta lucrează, precum și cantități semnificative de fișiere, așa cum sunt fișierele text, programe diverse, jocuri, fotografii, filme etc. 

Principalul rol al unui hard disk este, însă, găzduirea sistemului de operare al computerului sau laptopului, fie el Windows, Linux sau MacOS. De cele mai multe ori, cel puțin în cazul sistemelor motorizate de Windows, hard disk-ul pe care este instalat sistemul de operare este denominat prin litera ”C”. Aceasta din simplul motiv că programul de operare amintit își stabilește la instalare această literă pentru a determina partiția sau HDD-ul principal al unui sistem. 

Hard disk-urile mai pot fi denumite și hard drive-uri și sunt componente de natură electromecanică care au rol de stocare și punere la dispoziția utilizatorilor a datelor stocate și a unității centrale a datelor. Stocarea pe un hard-disk este de natură magnetică, deoarece structura unui astfel de dispozitiv constă într-o serie de platane care se pot roti liber și care au un înveliș de natură magnetică. Natura mecanică a HDD-ului derivă din faptul că aceste platane sunt prevăzute cu un cap magnetic care are rolul de a citi sau a imprima date pe suprafața acestora. Într-o comparație forțată, te-ai putea gândi la vechile plăci de vinil și la brațul mecanic mobil al unui pick-up, la această imagine oprindu-se, totuși, asemănarea dintre cele două tehnologii. 

Hard disk-urile au apărut în anul 1956 sub egida IBM și au dominat piața de profil a acestor componente PC timp de zeci de ani, fiind folosite atât pentru servere, cât și în cazul computerelor personale. 

Totuși, în ultimii ani, aceste device-uri au început să cunoască un declin în fața mult mai rapidelor solid state disk-uri, care sunt construite pe baza tehnologiei circuitelor integrate și a căror funcționare este silențioasă, oferă timpi de acces mult mai reduși și o latență mult mai scăzută, datele fiind stocate în celule de tip semiconductori. De remarcat că, deși nu mai dispun de platane și de părțile mecanice reprezentate de capetele de citire, SSD-urile își mențin în denumire particula ”disk”. 

Grație vitezei superioare și a lipsei de părți mecanice în mișcare, precum și a prețurilor destul de accesibile, SSD-urile sunt azi preferate pentru instalarea sistemelor de operare și a diverselor programe cu care se lucrează mai des pe un PC sau pe un laptop, hard disk-urile clasice devenind din ce în ce mai mult o soluție de simplă stocare pe termen lung a datelor și fișierelor. De multe ori, HDD-urile au ajuns să fie simple periferice de tipul hard disk-urilor externe, având prețuri competitive raportat la capacitățile mari de stocare pe care le oferă.  

Cele mai cunoscute formate ale hard disk-urilor sunt cele care se referă și la dimensiunea lor. Astfel, exista HDD-uri de 3,5 inchi, care sunt specifice computerelor de tip desktop, și HDD-uri de 2,5 inchi, care sunt încorporate în laptopuri.   

Hard disk-urile se conectează cu placa de bază a oricărui sistem, cu ajutorul unor cabluri de tip interfață și se alimentează de la sursa computerului sau, în cazul unor HDD-uri externe cu o capacitate mai mare, pot avea o alimentare proprie. HDD-urile externe de dimensiuni mai mici, de regulă de format 2,5 inchi, sunt alimentate prin intermediul cablului USB cu care se conectează la laptop sau la PC și prin intermediul căruia se realizează și transferul de date. 

Ca mediu de stocare, diferit de mediul similar al memorie RAM, care este unul volatil și pe termen foarte scurt, hard disk-ul poate păstra datele scrise pe platane chiar și după ce a fost deconectat de la alimentarea electrică, prin oprirea computerului sau laptopului ori prin deconectarea cablului USB, în cazul unităților externe. 

2. Formatarea HDD-ului și efectele acestei operații

Formatarea unui hard disk poate solicita o cantitate variabilă de timp, mai mare sau mai mică, în funcție de capacitatea totală a acestuia și de capabilitățile sistemului pe care îl deții. Însă, formatarea este o operațiune necesară mai ales atunci când cumperi un device nou, care nu este formatat corect sau dacă HDD-ul pe care îl deții a fost infectat cu malware ori cu multiple alte probleme de tip software. De asemenea, se recomandă ca la intervale de timp rezonabile, sistemul de operare, cel puțin în cazul Windows, să fie reinstalat complet deoarece, în timp, se poate observa o reducere a performanței generale a PC-ului sau a laptopului. 

Formatarea implică, de regulă, trei faze sau trei procese:

  • Formatarea de tip ”low-level”;
  • Crearea partițiilor sau partiționarea;
  • Formatarea de tip ”high-level”.

Formatarea de tip ”low-level” este primul tip de formatare care are loc pe un hard-disk. Rolul acestui prim proces este de a împărți HDD-ul în sectoare și piste (pe mediul magnetic al platanelor), fapt pentru care mai poate fi considerat drept un proces de formatare de nivel fizic. Sectoarele și pistele create constituie blocurile în care sunt stocate datele. 

Un rezultat principal al acestui tip de formatare este acela că se vor șterge toate datele în mod definitiv de pe HDD. Spațiile de stocare sunt șterse și, dacă se ia în considerare sistemul binar al echipamentelor de calcul, acestea sunt ocupate de valoarea 0. De remarcat că, noile modele de medii de stocare cu standard SATA care sunt azi disponibile pe piață vin deja preformatate ”low-level” din fabrică, iar un utilizator obișnuit nu va avea posibilitatea de a efectua un astfel de tip de formatare. 

În momentul formatării normale a unui HDD, datele sunt șterse, în așa fel încât, sistemul de operare nu le mai poate accesa. Aceasta nu înseamnă, însă, că ceea ce s-a șters este definitiv pierdut. Există o serie de programe speciale care pot recupera datele formatate ale unui hard disk. Trebuie reținut că, în cazul formatării de tip ”low level”, aceste date șterse au fost înlocuite cu valoarea zero, deci, practic, peste locul în care erau stocate, a fost scrisă o altă valoare, fapt care duce la imposibilitatea recuperării. 

Partiționarea desemnează operațiunea de a imprima informație în blocurile de stocare a unui HDD. Sistemele de operare moderne permit ca un hard disk sa poată fi împărțit în așa fel încât să apară, virtual, ca fiind alcătuit din mai multe device-uri separate. Partiționarea se realizează, de obicei, la instalarea sistemului de operare sau, ulterior, cu ajutorul unor programe speciale. 

Formatarea de tip ”high-level” pregătește anumite porțiuni ale HDD-ului și creează pe acestea zone de tip ”file system”. Acest tip de formatare se realizează atunci când se dorește ștergerea hard-disk-ului și reinstalarea sistemului de operare. Dacă HDD-ul conține erori sau sectoare de tip ”bad”, formatarea de tip ”high-level” nu poate avea loc în mod complet și este posibil să fie nevoie de o formatare ”low-level”. 

3. Formatarea hard-disk-ului: principalele moduri de realizare a operațiunii

Există o serie de opțiuni atunci când se dorește formatarea unui HDD. Desigur, operațiunile de formatare, ștergere, partiționare sau modificare a partițiilor unui hard disk se pot realiza destul de simplu din Windows sau din Linux. Dar, pot exista cazuri în care sistemul de operare nu poate fi accesat pentru simplul motiv că ai cumpărat un computer sau un laptop care nu are un astfel de sistem preinstalat sau, din diverse motive sau erori software acesta nu bootează. 

3.1. Formatarea hard disk-ului fără Windows

În cazul în care se procedează la formatarea unui HDD pe un computer fără sistem de operare, se pot urma câțiva pași simpli:

  • Se crează un DVD sau un USB de instalare a sistemului Windows, de preferat versiunea 10;
  • Se intra in BIOS și se stabilește ordinea de bootare, alegându-se în acest scop USB-ul sau DVD-ul;
  • Se bootează sistemul de pe mediul de stocare ales, fapt care va permite accesul la uneltele de tip Command prompt și Diskpart;
  • Cu ajutorul comenzii ”list disk” se vor putea vizualiza toate HDD-urile conectate;
  • Se selectează HDD-ul de formatat prin comanda ”select disk number”, după care se poate executa comanda ”clean”, care va înlătura partițiile selectate de pe disk. Următorul pas este formatarea propriu-zisă, apelând la o comandă de tipul ”format fs=NTFS”, unde NTFS este tipul de file system suportat de Windows. 

3.2. Formatarea hard disk-ului din BIOS

Există unele situații în care nu poți boota sistemul de operare din cauza unor erori care au compromis posibilitatea ca Windows-ul să pornească în mod normal. De asemenea, atunci când vrei să formatezi partiția pe care este instalat sistemul de operare, adică dorești o instalare ”curată” a sistemului, acest lucru nu va putea fi realizat după ce deja sistemul a bootat normal. 

Formatarea unui hard disk din BIOS nu este o expresie corectă, deoarece acest lucru este imposibil. BIOS-ul unei plăci de bază nu deține opțiunile necesare pentru a formata hard disk-urile atașate unui sistem. Acest firmware are doar rolul de a inițializa componentele PC în momentul pornirii unui computer sau laptop și de a furniza informații despre acestea către sistemul de operare și procesor, facilitând accesarea datelor de către acesta din urmă. 

Rolul BIOS-ului este de a se asigura ca toate piesele hardware sunt alimentate și funcționează corect și de a proceda la încărcarea sistemului de operare existent în memoria RAM.

BIOS-ul este, însă, esențial în cazul formatării din alt punct de vedere. Acest program facilitează alegerea ordinii de bootare, astfel încât, cu ajutorul unui USB bootabil sau a unui DVD de instalare, se poate porni procedura de instalare a unui sistem de operare, în cadrul căreia se poate opta și pentru formatarea hard disk-ului.  

În concluzie, formatarea hard disk-urilor nu este o operațiune foarte greu de realizat chiar și de către utilizatorii mai puțin experimentați. Desigur, dacă nu ai deloc experiență față de o astfel de operațiune, poți apela la un specialist. Însă, cu ajutorul unui laptop mai vechi sau a unui computer scos din uz, poți efectua ”practica” necesară pentru a formata și instala sisteme de operare și singur. 

Sursa foto: Pixabay.com

Despre Admin ForIT

Citeste si

Conectarea a două calculatoare în rețea pentru o mobilitate mai mare acasă

Timp estimat citire: 4 minute Multe activități realizate în casă presupun lucrul cu computerul, de aceea este normal ca într-o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.