Conectarea a două calculatoare în rețea pentru o mobilitate mai mare acasă

Timp estimat citire: 4 minute

Multe activități realizate în casă presupun lucrul cu computerul, de aceea este normal ca într-o locuință să existe mai mult de un calculator. Iar atunci când unul dintre membrii familiei lucrează de acasă temporar sau permanent, mobilitatea și ușurința de a se desfășura dintr-un loc care să asigure confortul necesar este foarte importantă.

Conectarea a două calculatoare în rețea este una dintre cele mai simple soluții care pot oferi acest confort, deoarece atunci când unul din computere nu este disponibil, celălalt poate fi folosit.

Așadar, din acest articol poți afla cum se realizează conexiunea în rețea a două calculatoare în câțiva pași.

1. Conectarea a două calculatoare în rețea: modalități de conexiune

Conectarea unor calculatoare în rețea nu este dificilă, însă sunt câteva aspecte de care este bine să ții cont, atât din punct de vedere a tipului de conexiune la internet de care dispui, precum și a perifericelor de care ai nevoie.

Există două opțiuni de conectare în rețea a 2 calculatoare, și anume:

  • conectarea a celor două calculatoare prin cablu de rețea;
  • conectarea celor 2 calculatoare prin router.

Alegerea depinde de tipul de activități pe care dorești să le întreprinzi, printre acestea lucrul, dar și cele de tip recreative precum jocurile în rețea sunt printre cel mai des întâlnite. Pentru ambele, însă, este nevoie de o conexiune bună la internet.

Este bine și să planifici din timp momentul în care dorești să realizezi operațiunea de conectare și să te asiguri că ai atât cabluri suficient de mari, dar și plăci de rețea, printre care una de tip wireless, dacă alegi o conexiune prin router, însă vei mai avea nevoie și de alte accesorii necesare.

Unul dintre avantajele conectării unor calculatoare în rețea este că se poate realiza între:

  • două computere de tip desktop;
  • două laptopuri;
  • un sistem desktop și un laptop.

Conectarea a două calculatoare în rețea nu este dificilă, indiferent de metoda aleasă, însă trebuie realizată cu atenție pentru o bună funcționare.

2. Conectarea a două calculatoare prin cablu de rețea

Una dintre cele mai vechi metode de conectare în rețea a 2 calculatoare este cea prin cablu. Primul pas este realizarea conexiunii fizice a celor două device-uri, urmată de punerea unuia în legătură cu celălalt.

Pentru această operațiune, vei avea nevoie de mai multe accesorii de rețea, precum un cablu crossover cu care se va realiza conexiunea între cele două calculatoare.

Apoi, va trebuie să faci setările pentru ca cele două computere să fie în aceeași rețea, astfel:

  1. în panoul de control, se accesează ,,Rețele și Internet”, apoi ,,Network Sharing Center”;
  2. în submeniul ,,Schimbați setările adaptorului” vei face click dreapta pe Ethernet, iar acolo vei alege ,,Proprietăți”;
  3. în secțiunea ,,Proprietăți, Funcții rețea”, vei bifa ,,Internet Protocol version 4 (TCP / IPv4);
  4. pe linia TCP / IPv4 se vor introduce datele de conexiune la internet furnizate de providerul tău.

Aceiași pași se vor urma și la conectarea celui de-al doilea computer. De cele mai multe ori, o astfel de conexiune se realizează între două sisteme de tip desktop.

3. Conectarea a 2 calculatoare prin router

Conectarea a două calculatoare în rețea prin router wireless se poate realiza între un sistem desktop și un laptop, mai ales că cel de-al doilea este foarte util în munca de acasă datorită mobilității ridicate, dar și confortului sporit oferit de posibilitatea de a lucra chiar și de pe terasă sau din grădină, dacă locuiești la casă.

Pentru o conectare corectă a unor calculatoare în rețea fără cablu, vei dori un router Wi-Fi destul de puternic, însă există și alte accesorii de extindere a semnalului, cu ajutorul cărora îi vei putea mari aria de acoperire. De asemenea, este bine să verifici dacă vreunul dintre cele două device-uri are nevoie de o placă de rețea wireless.

Pentru conectarea în rețea a 2 calculatoare în acest fel vei avea nevoie de un adaptor Wi-Fi și cabluri de rețea. Ceea ce este bine de avut în vedere în această situație, este că routerul va fi cel care trebuie configurat pentru ca cele două computere să se conecteze la el.

Datorită varietății de routere disponibile, conexiunea se realizează în feluri diferite, însă fiecare model vine cu instrucțiuni despre cum poate fi instalat corect. De asemenea, pentru ca acesta să funcționeze vei avea nevoie de setările oferite de furnizorul tău de internet. Odată acestea făcute, va trebui să alegi o parolă suficient de puternică pentru a evita conectarea altor computere la rețeaua ta.

Cablul de internet trebuie conectat apoi la router în portul WAN, în timp ce în cele LAN vor fi legate cele două calculatoare.

Conectarea a două calculatoare în rețea nu mai presupune operațiuni complexe sau ajutorul unor furnizori de servicii externi, mai ales că acum echipamentele pot fi procurate din magazine de specialitate.

În concluzie, cu puține cunoștințe de conexiune la internet sau prin citirea instrucțiunilor de utilizare a echipamentelor necesare, aceasta procedura devine mai simplă ca niciodată, iar tu te vei putea bucura de toată mobilitatea și confortul de care ai nevoie dacă lucrezi de acasă sau pur și simplu dorești să te relaxezi în altă cameră.

Sursa foto: Pixabay.com

Despre Admin ForIT

Citeste si

Placa de retea – caracteristicile principale, modul de instalare si alte informatii utile

Timp estimat citire: 5 minute Placa de retea este componenta care faciliteaza conexiunea dintre sistemul tau si reteaua de comunicare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.