Ce este placa de captură și cum să o alegi – Informații și detalii utile

Timp estimat citire: 3 minute

Placa de captură video este un echipament util, care te poate ajuta să înregistrezi și să transmiți semnalul video care provine dintr-un dispozitiv extern, astfel încât să poată fi prelucrat, în format digital, pe PC, pe laptop sau transmis, mai departe, pe platforme de streaming. Astfel, o astfel de placă are rolul de a intermedia semnalul și de a-l face accesibil pe o altfel de sursă. Așadar, dacă ai nevoie de un produs de acest gen sau dacă vrei să descoperi care sunt avantajele tale, este important să analizezi cu atenție câteva detalii esențiale.

1.  Ce este o placă de captură?

Dacă ai anumite filmulețe de mici, medii sau mari dimensiuni, ce au fost înregistrate cu ajutorul unei camere (VHS, miniDV, etc.) le poți transfera pe PC sau pe laptop, transformându-le în ce format dorești (AVI, MP4, MOV, etc.).

Plăcile de captură video pot fi de două tipuri: externe și interne. Cele externe pot fi conectate la device-ul principal, doar prin intermediul unor porturi USB (3.0. type C, etc.) și, în funcție de modelul ales, poți avea o calitate superioară, în format Full HD, la 60 FPS, cu Bitrate de 40 mBps, dar și calitate medie, de 40 FPS și Bitrate de 16 mBps. De asemenea, conectivitatea este importantă, deoarece, în cazul plăcilor de captură standard, vei avea nevoie de două PC-uri pentru a face transferul. Însă, dacă optezi pentru o placă stand-alone, care este dotată cu slot pentru card de memorie, astfel încât să poți face înregistrarea direct pe card, fără să mai introduci în ecuație un al doilea device de tip PC. Cele interne îți pot oferi posibilitatea de a înregistra în format 4K, la 60 FPS, cu ajutorul unui port PCI Express, a lățimii de bandă și a alimentării din slotul PCI.

2. Ce face o placă de captură bună – Criterii de selecție

O placă de captură bună trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor tale, astfel încât să-ți poți îndeplini sarcinile cu succes. Astfel, pentru a te asigura că alegi cel mai bun echipament, este necesar să ții cont de câteva criterii utile, care te vor ghida pe tot parcursul procesului de selecție. Așadar, înainte de a opta pentru varianta ideală, este recomandat să ai în vedere următorii factori:

Tipul de placă

În primul rând, trebuie să decizi dacă vrei să-ți orientezi atenția către o placă internă sau către una externă. Studiază cu atenție caracteristicile fiecăreia, pentru a vedea care categorie este cea care servește cel mai bine scopului tău. De exemplu, trebuie să iei în calcul faptul că, în cazul plăcilor externe, ele pot fi mutate de pe un device pe altul, fără prea mare efort (de pildă, de pe un laptop pe altul sau de pe un TV pe un calculator), în vreme ce plăcile interne nu pot fi mutate decât în cazul în care ai un port PCI Express liber. 

Software

Soft-ul este un element semnificativ, deoarece anumite soft-uri sunt mai restrictive în ceea ce privește setările disponibile. Astfel, softurile premium îți vor permite să faci ajustările dorite atunci când vine vorba despre calitatea video, iar cele standard sau basic, s-ar putea să-ți impună anumite setări implicite, care nu pot fi modificate.  De aceea, este bine să urmărești compatibilitatea dintre placa de captură video și software-urile pe care vrei să le folosești.

Codecul

Înainte de a selecta o placă de captură video, este recomandat să verifici dacă aceasta va capta codecul pe care ți-l dorești. Acest detaliu este demn de luat în seamă, mai ales dacă vrei să achiziționezi un astfel de produs pentru jocuri. Vei găsi modele care pot înregistra H.264, dar și modele care pot înregistra H.265.

În concluzie, dacă ai aflat la ce se folosește placa de captură video și la ce te poate ajuta, poți cerceta pe îndelete variantele pe care le ai la dispoziție, ținând cont de specificațiile tehnice și de detaliile oferite de producător. Astfel, vei putea lua cea mai bună decizie în cunoștință de cauză. Orientează-te către branduri bune, care îți pot oferi un bun raport calitate-preț! 

Sursă foto: shutterstock.com

Despre Admin ForIT

Citeste si

Placa de retea – caracteristicile principale, modul de instalare si alte informatii utile

Timp estimat citire: 5 minute Placa de retea este componenta care faciliteaza conexiunea dintre sistemul tau si reteaua de comunicare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.