Aplicare pastei termoconductoare – Cum să reglezi temperatura procesorului?

Timp estimat citire: 3 minute

Pasta termoconductoare este o inovație care contribuie major la buna funcționare a procesorului. Pentru a evita supraîncălzirea acestuia și pentru a menține temperatura optimă, te poți orienta către această opțiune, având grijă, însă, la cantitatea și calitatea pastei pe care o utilizezi. Totuși, înainte de a face acest pas, este esențial să cunoști toate aspectele pe care trebuie să le știi pentru a desfășura întregul proces exact așa cum trebuie. 

1. Pasta termoconductoare – Reguli de schimbare și tehnici de aplicare

Pasta termoconductoare are rolul de a regla temperatura procesorului, prin umplerea golurilor de aer și prin transferul de căldură. Atât coolerul, cât și procesorul au suprafețe neregulate, care conțin o serie de găuri microscopice, dar și zone concave sau convexe. Din acest motiv, contactul acestora nu este perfect, iar spațiile rămase pot afecta nivelul de răcire. 

Este important să iei în considerare o astfel de variantă, întrucât, în caz contrar, supraîncălzirea poate duce la o funcționare defectuoasă, la reducerea performanței sau la defectarea anumitor componente. Prin urmare, pentru a aplica o pastă termoconductoare pe procesor, este nevoie să achiziționezi un astfel de produs, dar și să pui în practică o serie de tehnici concrete. 

Dacă vrei să schimbi pasta deja existentă pe procesor, trebuie să ai grijă la etapele pe care trebuie să bifezi, cu scopul de a crea condițiile necesare pentru o aplicare uniformă, eficientă și corectă, care să nu lase loc pentru apariția ulterioară a unor defecte sau stricăciuni. 

În primul rând, vei avea nevoie de alcool izopropilic în cazul în care vrei să înlocuiești pasta veche. Astfel, în această situație, înainte de schimbare, suprafețele trebuie curățate foarte bine pentru a pregăti totul pentru procedeul de aplicare. 

Trebuie să ai grijă ce materiale folosești pentru curățare, deoarece acestea pot lăsa impurități care, la rândul lor, pot afecta procesorul. Așadar, cel mai bine este să utilizezi un filtru de cafea sau mănuși antistatice – este recomandat să nu folosești șervețele, vată sau prosoape. După ce ai curățat bine suprafața, poți începe aplicarea propriu-zisă, după ce te-ai asigurat că procesorul este montat în locul potrivit. Conform specialiștilor, există mai multe metode prin care poți pune pasta respectivă pe procesor:

  • Poți aplica un punct în mijlocul procesorului, pentru a putea distribui pasta în mod uniform;
  • Poți aplica o linie verticală, având grijă, însă, ca linia să nu fie prea groasă;
  • Poți aplica pasta în formă de spirală sau în formă de X;
  • Poți împrăștia pasta cu ajutorul unei palete speciale, care poate veni la pachet cu pasta achiziționată.

Însă, indiferent de metoda pe care o vei alege, nu trebuie să ignori cantitatea pe care o vei folosi. O cantitate prea mică sau prea mare poate afecta procesorul și poate cauza defecțiuni. De exemplu, la procesoarele care au o suprafață mai mare sau care au mai multe nuclee poate fi necesară o cantitate considerabilă de pastă, iar în cazul procesoarelor cu heatspreader va fi suficientă aplicarea unei cantități de pastă de forma unui bob, amplasat exact pe mijloc, pentru a putea fi întins.

2. Cum să alegi o pastă termoconductoare pentru aplicare pe procesor?

Pentru a alege pasta termoconductoare ideală pentru tine, este obligatoriu să ai în vedere câteva criterii care te vor ajuta să iei decizia potrivită. Atunci când vei porni în căutarea produsului perfect, nu uita să ții cont de:

  • Brandul producător – Brandul te poate sprijini în găsirea unui bun raport calitate-preț. Orientează-te către producători cunoscuți și alege articolele care îți îndeplinesc toate cerințele.
  • Caracteristicile și specificațiile tehnice – Înainte de a selecta un produs, trebuie să analizezi cu atenție detaliile tehnice și caracteristicile acestuia. Acesta este un pas important deoarece, cu ajutorul acestor amănunte, vei putea elabora comparații care, la rândul lor, te vor îndruma în direcția cea bună.
  • Prețul – Prețul este un factor semnificativ în orice achiziție. Așadar, ia în calcul acest aspect atunci când cercetezi variantele disponibile. Cu siguranță vei găsi o opțiune care să se încadreze în bugetul pe care ți l-ai propus.


În concluzie, pasta termoconductoare este un element extrem de util, care poate acționa în mod pozitiv asupra procesorului. Reglarea temperaturii este esențială pentru funcționarea optimă a componentelor unui calculator și, de aceea, nu trebuie să ignori acest detaliu semnificativ!

Sursă foto: shutterstock.com

Despre admin

Citeste si

Cea mai buna pasta termoconductoare

Timp estimat citire: 8 minute Sistemul de racire consta intr-un radiator metalic care produce caldura si un ventilator care faciliteaza …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *