Procesorul este un element important în funcționarea unul PC sau a unui laptop. De aceea, pentru a avea performanță maximă, trebuie să alegi produse de calitate! Însă, acest proces poate fi dificil, mai ales dacă nu știi pe ce criterii să te bazezi. Pentru a simplifica acest demers, este bine să te bazezi pe topuri specifice. Așadar, în continuarea articolului, vei afla un clasament al celor mai bune procesoare!
Cuprins
1. Cel mai bun procesor – Clasament TOP 3
Pentru ca un procesor să fie cel mai bun, el trebuie să aibă mai multe caracteristici tehnice care pot influența pozitiv experiența de utilizare. Așadar, pentru a te orienta către un articol calitativ, trebuie să ai în vedere mai multe elemente. Iată care este clasamentul TOP 3 al celor mai bune procesoare pentru laptop sau PC:
Produs | Intel Core i7-9700K 12M Cache, up to 4.90 GHz | Intel Comet Lake, Core i9 10900K 3.7GHz box | AMD Ryzen 7 3700X 3.6GHz box |
Vezi AICI preț | Vezi AICI preț | Vezi AICI preț | |
Detalii tehnice | 8 nuclee fizice 8 fire de execuție (thread-uri)Socket de tip 1151 v2Nucleu de tip Coffee LakeFace parte din seria Core i7 9th genFrecvența – 3.6 GHzFrecvența turbo – 4.9 GHzIntel Turbo Boost TechnologyIntel SpeedStep Technology (ajustează tensiunea și frecvența într-un mod dinamic)Intel Smart Cache- 12 MBPutere totală disipată – 95 WGrafică integrată UHD 630Frecvența grafică/dinamică de 350 MHz/1.20 GHzTehnologie de fabricație de 14 nmMemorie maximă – 128 GB (memoria maximă video este de 64 GB)Memorie tip DDR4Configurații PCI Express1x16, 2×8, 1×8/2x4Suport Dual Channel Revizie PCI Express3 | 10 nuclee fizice20 de fire de execuție (thread-uri)Socket de tip 1200Face parte din seria Core i9 10th genFrecvența normală/turbo: 3,7 GHz/5,3 GHz Tehnologie de fabricație: 14 nmAre o putere totală disipată de 125 WOferă o grafică integrată UHD 630Intel Smart Cache – 20 MBFrecvența grafică: 350 MHz Frecvența grafică dinamică este de 1.20 GHzMemorie: suport DDR4, memorie maximă 128 GB, memorie maximă video 64GB, frecvența 2933 MHz SuportDual Channel, Revizie PCI Express3, Max PCI Express Lanesx16 | Socket de tip AM48 nuclee16 thread-uriModelul face parte din seria Ryzen 7 3rd genNucleu Matisse Suport Memorie de Tip DDR4Frecvența 3,6 GHz / Frecvența turbo 4,4 GHzTehnologie de fabricație – 7 nmMemorie maximă: 128 GBCache level 2: 4 MBCache level 3: 32 MB Putere totală disipată: 65 WFrecvența memorie: 3200 MHzSuportDual Channel Suport ExpansiuneRevizie PCI Express4.0 |
PRO | Aplicațiile rulează fără întreruperiNu există timpi mari de așteptareFrecvența turbo 4.9 GHzBun pentru gamingTehnologia SpeedStep ajută la economisirea și conservarea energiei în timpii de repaosSecuritate integrată | Performanță ridicatăIdeal pentru gamingFrecvența turbo 5.3 GHz | Are cooler stock inclusTemperaturi scăzute la utilizare, datorită cooler-ului inclusProcesor puternicFrecvențe mari |
CONTRA | Nu are cooler stock inclus | Nu are cooler stock inclusPreț ușor ridicat | Coolerul poate fi puțin zgomotos |
2. Cum aleg un procesor bun?
Dacă vrei să alegi un procesor bun, este bine să ții cont de câteva aspecte esențiale, care te pot ajuta să iei decizia potrivită. Iată care sunt factorii pe care ar trebui să ii iei în considerare atunci când pornești în căutarea procesorului ideal:
- Caracteristicile tehnice
Specificațiile tehnice îți vor oferi informații utile despre performanța procesorului. În primul rând, trebuie să cercetezi frecvența minimă, dar și cea turbo, pentru a vedea care este viteza de funcționare. În al doilea rând, nucleele și thread-urile sunt elemente esențiale – în general, cu cât acestea sunt mai multe, cu atât multitasking-ul și acțiunile sunt mai bune și mai rapide. De asemenea, TDP reprezintă cantitatea maximă de căldură care este generată de un cip (în funcție de acest element, poți decide dacă va fi sau nu nevoie de un cooler și o sursă de alimentare potrivită). Cache-ul este și el un lucru semnificativ, deoarece este utilizat în accelerarea accesului la date, schimbate între CPU și RAM. Așadar, deși detaliile tehnice pot părea numeroase, este obligatoriu să fii atent la fiecare dintre ele. Dacă nu știi ce înseamnă acestea, nu te îngrijora! Informează-te suplimentar și află toate detaliile de care ai nevoie pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, bazându-te pe o serie de informații obiective și specifice.
- Scopul pe care ți l-ai propus
Atunci când vrei să găseșți procesorul cel mai bun pentru tine, trebuie să te gândeșți care este motivul pentru care vrei să cumperi o astfel de componentă. Te poți orienta către unul pentru laptop sau unul pentru calculator sau desktop PC, în funcție de necesitățile tale. Astfel, îți vei putea da seama dacă vrei să-ți îndrepți atenția înspre un model de top, ce poate fi folosit pentru gaming și jocuri, ori diferite activități de grafică profesională, sau dacă vrei să le selectezi pe cele care fac parte din categoria unor procesoare basic, foarte bune pentru acțiuni și task-uri mai simple, care nu necesită componente de top. Indiferent de procesor, important este ca acesta să îți îndeplinească toate așteptările pe care le ai.
- Raportul calitate-preț
Orice achiziție se bazează pe un anumit buget – cu siguranță te-ai gândit, cu aproximație, care sunt limitele în care vrei să te încadrezi. De aceea, pentru a găsi un procesor ieftin și bun, este recomandat să iei în calcul raportul calitate-preț, cercetând cu atenție toate detaliile care pot face diferența. Prețul poate părea un detaliu inutil, însă acesta este unul dintre cele mai importante criterii pe care este bine să te bazezi. Cu siguranță vei găsi un model care să-ți satisfacă toate nevoile, oferindu-ți, în același timp, un preț accesibil pentru buzunarul tău.
- Producătorul
Nu uita să iei în calcul și brandul procesorului – dacă ai o placă de bază care este deja configurată pentru un anumit producător, alegerea este simplă. Însă, în caz contrar, trebuie să analizezi cu atenție performanța pe care o doreșți, dar și bugetul pe care îl ai la dispoziție.
Alege firme de top, care sunt specializate în producția de procesoare, în așa fel încât să te asiguri că vei găsi produse de calitate, așa cum îți doreșți.
De asemenea, memoria cache (L1, L2 sau L3), tehnologia de fabricație (valoarea dată în nanometri), modul de operare (32 sau 64 de biți), sau tipologia socketului (FM, LGA 1150, AM2, AM3, etc.) sunt alte amănunte pe care nu trebuie să le omiți. Acestea au un efect considerabil asupra modului în care funcționează și reacționează procesorul.
3. Mărci recomandate de ForIT.ro
Echipa ForIT îți recomandă două mărci care sunt cunoscute pe piața mondială, datorită produselor de calitate pe care le creează. Iată câteva informații pe care este bine să le știi despre acești producători:
3.1. Intel
Intel Corporation este denumirea unei companii renumite, de origine americană, care se ocupă cu crearea semiconductoarelor și a seriilor de procesoare. A fost fondată în anul 1968, de către Robert Noyce și Gordon Moore, și, treptat, și-a găsit locul pe piața de profil, realizând și alte componente PC, precum chipset-uri pentru plăci de baza, memorii flash, plăci de rețea, plăci grafice și o mulțime de alte elemente. În anii 1990, Intel a căpătat popularitate prin producția renumitelor procesoare de tip Pentium. Aceștia au creat, de-a lungul timpului, numeroase modele cunoscute – precum i3, i5, i7, i9 etc. – care au dat naștere la familii și serii apreciate, cum este în cazul celor de tip Celeron, Pentium sau Core Duo. Acestea s-au remarcat prin performanță și calitate, căpătând un renume deosebit în domeniu. De aceea, multe persoane optează pentru un procesor Intel, fiindcă nu de puține ori, diverse procesoare construite de aceștia au devenit cele mai bune de pe piață, în categoria din care făceau parte. Însă, pentru a găsi cel mai bun procesor, trebuie să fii atent și la producător, dar și la diverse aspecte semnificative.
3.2. AMD
ADM este o abreviere de la Advanced Micro Devices și este o companie americană multinațională, fondată în anul 1969, care are sediul în California. Acest brand este cunoscut pentru faptul că este al doilea producător de microprocesoare din lume și al treilea producător de procesoare grafice. De asemenea, se situează pe locul 11 în lume, datorită producției de semiconductoare. Pe lângă acestea, ei au mai creat, de-a lungul istoriei, și circuite logice, circuite RAM, și alte componente. Experiența lor se materializează în faptul că, deseori, au ajuns în top, depășind produsele create de Intel. De aceea, în permanență, fiecare model de procesor inventat se vrea a fi cel mai bun de pe piață.
4. Cum se folosește un procesor?
Pentru ca un procesor să poată fi utilizat corect, la capacitate maximă, este important să ai în vedere atât caracteristicile sale, cât și însușirile laptopului sau calculatorului pe care îl folosești. În principiu, fiecare device are cerințele sale și, de aceea, este obligatoriu să alegi un procesor care nu trebuie doar să fie ieftin și bun, ci și compatibil cu tehnologiile deja existente.
De altfel, pentru a te asigura că îl vei folosi pentru un timp cât mai îndelungat, la o performanță optimă, este bine să iei în calcul o recomandare – indiferent dacă alegi un procesor Intel sau AMD, trebuie să te gândești, în prealabil, cum îl vei folosi și, mai ales, la ce intensitate. Fii atent la valoarea puterii disipate și, dacă este nevoie, nu ignora faptul că anumite tipuri de procesoare pot necesita prezența unui cooler. Așadar, de exemplu, dacă ești pasionat de gaming, este recomandat să te orientezi către un model care să vină în întâmpinarea ta din toate punctele de vedere, oferindu-ți condițiile ideale pentru a desfășura toate activitățile pe care ți le propui.
Citește toate instrucțiunile pe care ți le oferă producătorul, dar și toate detaliile tehnice despre modelele de procesoare disponibile – acestea sunt elemente care îți vor clarifica toate nelămuririle pe care le ai. Astfel, vei putea să folosești procesorul într-un mod optim, la cele mai înalte standarde. Ține cont de aceste recomandări, deoarece îți pot îmbunătăți semnificativ întreaga experiență de utilizare. Investiția nu se oprește în momentul în care ai terminat de achiziționat produsul, ci continuă chiar și atunci când îl folosești – în concluzie, documentează-te și utilizează-l în manieră recomandată.
Sursă foto: shutterstock.com, forit.ro
5. Întrebări și răspunsuri frecvente (FAQ) – 5 întrebări și răspunsuri
Ce face un procesor?
Procesorul are 4 funcții esențiale: identifică datele, decodează informații, execută acțiuni conform comenzilor primite și updateaza datele din memoria cache, optimizând, în același timp, viteza de procesare (prin writeback).
Ce procesor e mai bun – AMD sau Intel?
Ambele firme sunt recunoscute în domeniu, iar gama lor de produse merită explorate. Atât AMD, cât și Intel creează procesoare de calitate, care oferă un bun raport calitate-preț.
Ce procesor să aleg?
Pentru a alege procesorul potrivit, este important să iei în considerare mai multe detalii utile. Gândește-te pentru ce anume îl vei folosi, dar și ce caracteristici ai vrea să aibă. Ținând cont de toate acestea, pune în balanță avantajele și dezavantajele, și, apoi, ia în calcul și prețul produsului respectiv. Astfel, vei lua cea mai bună decizie!
Cum să găsesc procesoare bune și ieftine?
Dacă vrei să găsești procesoare bune și ieftine, este recomandat să intri pe site-uri specializate, care comercializează astfel de produse specifice. Acolo vei găsi o mulțime de modele disponibile, dintre care îl poți alege pe cel ideal pentru tine.
Ce procesor este bun pentru gaming?
Dacă ești în căutarea unui procesor pentru gaming, este bine să optezi pentru o configurație multicore. Numărul de nuclee poate fi important pentru bună funcționare a jocurilor. De aceea, specialiștii recomandă să alegi un procesor care să aibă cel puțin 4 nuclee.
One comment
Pingback: Procesorul Intel - cum se clasifică procesoarele Intel și care sunt caracteristicile fiecărei categorii în parte - ForIT Blog